Grécko má lepší rating, zostáva však v špekulatívnom pásme

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka o jeden stupeň na úroveň BB-.

27.10.2019 09:00
debata

Rating síce zostáva v špekulatívnom pásme, agentúra však upozornila, že by počas nasledujúceho roka mohla prikročiť k ďalšiemu zlepšeniu, ktoré bude závisieť na realizácii ekonomických reforiem a na vývoji v bankovom sektore.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu. Ak sa rating nachádza v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov danej krajiny investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať medzinárodných veriteľov o úverovú pomoc. Krajina odvtedy prešla tromi záchrannými programami, pôžičky poskytnuté medzinárodnými veriteľmi však sprevádzali prísne podmienky. Od vypuknutia krízy sa veľkosť gréckej ekonomiky znížila asi o štvrtinu, tretina obyvateľov sa prepadla do chudoby a tisíce ľudí odišli do zahraničia.

V minulom roku grécka ekonomika vzrástla o 1,9 percenta, teda rovnakým tempom ako ekonomika celej eurozóny. S&P predpokladá, že v najbližších troch rokoch bude hospodársky rast v Grécku rýchlejší ako v eurozóne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rating #Standard & Poor's