Štrajk v General Motors sa končí. Po 40 dňoch

Americký odborový zväz United Auto Workers (UAW) informoval, že jeho členovia ratifikovali novú štvorročnú pracovnú zmluvu s najväčšou americkou automobilkou General Motors (GM), čo po 40 dňoch ukončí štrajk v automobilke. Informovala o tom agentúra Reuters.

26.10.2019 08:21
debata

Štrajk v GM začala 16. septembra a bola najdlhším štrajkom v americkom automobilovom priemysle od roku 1970.

Novú pracovnú zmluvu ratifikovalo 57 percent členov UAW. Ukončenie štrajku 48 000 zamestnancov automobilky bolo podmienené zvýšením miezd a ďalšími benefitmi. Zmluva napríklad tiež sprehľadňuje podmienky nároku na získanie zmluvy na dobu neurčitú a stanovila náborové príspevky.

Predstavitelia UAW a štrajkujúci zamestnanci uviedli, že jadrom sporu s GM boli pracovné miesta, férové ​​finančné ohodnotenie a spravodlivý prístup k zamestnancom, ktorí v roku 2009 urobili ústupky, keď firma prešla bankrotovým režimom. Cieľom zamestnancov bolo tiež zabrániť uzavretiu fabrík v Ohiu a Michigane.

Podľa spravodajského webu BBC budú ale fabriky uzavreté podľa plánu. Automobilka rozhodnutie zdôvodnila nutnosťou šetriť pre klesajúci predaj áut v dôsledku stúpajúceho dopytu po elektromobiloch, autonómnych vozidlách a ďalších zmenách na trhu. UAW uviedol, že teraz chce vyjednávať aj s automobilkou Ford Motor.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #General Motors