Orbána znepokojil stav európskej ekonomiky, chystá opatrenia

Maďarsko bude musieť prijať ďalšie opatrenia na podporu svojej domácej ekonomiky, ak sa bude ďalej spomaľovať rast európskeho hospodárstva. Uviedol to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán.

25.10.2019 11:42
debata (1)

Dodal, že na opatreniach by sa podieľalo ministerstvo financií aj centrálna banka. Maďarská vláda už v júli predstavila prvý balík krokov na podporu hospodárskeho rastu, ktorý zahŕňa aj znižovanie daní, píše agentúra Reuters.

„Európska ekonomika nevyzerá dobre, najmä nemecká ekonomika sa potkýňa,“ uviedol Orbán. Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou v Európe a najväčším obchodným partnerom Maďarska, podľa niektorých odhadov v treťom štvrťroku vstúpilo do hospodárskej recesie.

„Ak sa (hospodárska) situácia v Európe nezmení, budeme potrebovať druhý a tretí akčný plán (na podporu ekonomiky),“ upozornil teraz Orbán. Podrobnejšie informácie o prípadných stimulačných opatreniach však neposkytol.

Medziročný rast maďarskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku spomalil na 4,9 percenta z 5,3 percenta v prvom kvartáli. V budúcom roku očakáva maďarská vláda hospodársky rast okolo štyroch percent. Centrálna banka je o niečo pesimistickejší a odhaduje rast iba na 3,3 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #HDP