Tesla je opäť najhodnotnejšou americkou automobilkou

Výrobca elektromobilov Tesla vďaka prekvapivo priaznivým hospodárskym výsledkom vystriedal firmu General Motors (GM) na poste najväčšej americkej automobilky z hľadiska trhovej hodnoty.

25.10.2019 09:40
debata (7)

Akcie Tesly uzavreli štvrtkové obchodovanie s nárastom o takmer 18 percent. Trhová hodnota podniku tak dosiahla 53,7 miliardy dolárov, kým trhová hodnota GM predstavovala 51,1 miliardy dolárov, napísala agentúra DPA.

Tesla, na čele ktorej stojí známy americký podnikateľ Elon Musk, v tohtoročnom treťom štvrťroku prekvapivo vykázala zisk po stratách v prvej polovici roka. Firma v noci na štvrtok oznámila, že v období od júla do septembra zarobila 143 miliónov dolárov.

Tesla sa na post najhodnotnejšej americkej automobilky dostala už v minulosti. Nedokázala sa tam ale udržať a v poslednej dobe v trhovej hodnote za GM výrazne zaostávala, upozorňuje agentúra Reuters.

Tesla dlhodobo zápasí so stratami a ešte nikdy nedosiahla celoročný zisk. V prvom polroku firma prerobila 1,1 miliardy dolárov. Veľa investorov preto začalo strácať dôveru vo firmu, a to napriek pokračujúcemu rastu predaja.

Automobilka vo svojej výsledkovej správe predpovedala, že v budúcnosti zostane zisková s „možnými prechodnými výnimkami“ v čase spúšťania nových produktov. Firma vlani podnikla rozhodné kroky na zníženie nákladov, vrátane zrušenia tisícov pracovných miest.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Tesla Motors #Elon Musk