Érsek: Ak ministerstvo cestovného ruchu, tak nech rozhodne nová vláda

Nové ministerstvo by sa nemalo zriaďovať cez poslanecký návrh, prevádzka aj toho najmenšieho je totiž veľmi nákladná. Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) tak reagoval na neúspešný návrh Slovenskej národnej strany (SNS) v parlamente na vznik Ministerstva cestovného ruchu a športu.

24.10.2019 16:09
debata (1)

„Ešte nebolo za tridsať rokov fungovania národnej rady, aby sme s poslaneckým návrhom zakladali ministerstvo, štyri mesiace pred voľbami. Chod najmenšieho ministerstva zahraničných vecí stojí 145 miliónov eur,“ povedal vo štvrtok na brífingu Érsek. Minister dopravy a výstavby sa tiež ohradil voči kritike od predsedu NR SR a SNS Andreja Danka, že v rezorte nič nerobia a nevedia stavať diaľnice.

„Ministerstvo má určitý chod, potrebuje finančné prostriedky, jednoducho, tak rýchlo sa to nedá,“ odmietol Érsek predstavy národniarov o vytvorení nového ministerstva. „Nech rozhodne ďalšia vláda o takýchto veľkých zámeroch. Myslím si, že teraz na to nie je vhodná chvíľa,“ upozornil minister.

Poslanecký návrh SNS na vznik ministerstva cestovného ruchu a športu od roku 2021 nezískal v utorok potrebnú podporu v parlamente pri hlasovaní v prvom čítaní. Za bolo iba 66 poslancov, pričom ho nepodporila ani väčšina poslancov vládneho Mosta-Híd. „Je potrebné mať k dispozícii odborný a funkčný aparát, ktorý dokáže reflektovať na dôležité podnety v tak ekonomicky dôležitých a prierezových oblastiach, akými sú cestovný ruch a šport,“ zdôvodnili národniari svoj návrh na zriadenie ministerstva.

Minister dopravy pripomenul, že počet ubytovaných návštevníkov na Slovensku sa v posledných rokoch zvyšuje, vrátane domácich a zahraničných. A to napriek zrušeniu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch ku koncu roka 2016.

„Tieto finančné prostriedky dávame priamo do regiónov, čo je asi šesť miliónov. Regióny vedia ako tie finančné prostriedky najlepšie zužitkovať preto, aby tam chodili cudzinci alebo naši,“ povedal Érsek. To, že nič nerobia, nie je podľa neho pravda. „Fakty dokazujú, že slovenský cestovný ruch v podmienkach, ktoré máme, rastie a ide dobre dopredu,“ podotkol minister.

Érsek upozornil, že ministerstvo dopravy zachraňuje sto miliónov eur z ministerstva školstva, kde by mohli prepadnúť pre problémy s čerpaním peňazí Európskej únie. Vláda na výjazdovom rokovaní v Kežmarku v stredu schválila návrh podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu na zlúčenie Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (v pôsobnosti rezortu dopravy) a Operačného programu Výskum a inovácie (v rámci ministerstva školstva).

„Treba sa spýtať, kto má školstvo na starosti a prečo ministerstvo dopravy, ktoré je najväčším prijímateľom, musí zobrať aj tento operačný program (Výskum a inovácie), aby zachránil sto miliónov,“ uviedol Érsek.

Ministerstvo dopravy je podľa neho pripravené čerpať peniaze EÚ aj z presunutého programu, ale nie peniaze na vedu a výskum. „Aj tieto veci treba zvážiť, keď niekto útočí na ministerstvo dopravy,“ vyhlásil minister v súvislosti s kritikou zo strany Danka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo #Arpád Érsek