Lagardeová si v MMF musela dávať pozor na jazyk, teraz kritizuje Trumpa

Bývalá šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová skritizovala obchodnú politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, pričom kritike podrobila aj jeho tweety.

20.10.2019 19:59
debata (7)

Lagardeová, ktorá od 1. novembra prevezme vedenie Európskej centrálnej banky (ECB), uviedla v programe „60 minút“ televízie CBS, že Trumpove útoky voči Číne v rámci vzájomného obchodu môžu výrazne skresať rast svetovej ekonomiky. Zároveň vyzvala svetových lídrov, aby sa začali chovať ako dospelí ľudia a začali hľadať riešenia obchodných konfliktov, pričom od nich očakáva „rozumné rozhodnutia“.

Odchodom z vedenia MMF, keď si „musela dávať pozor na jazyk,“ sa Lagardeovej možnosti slobodného vyjadrovania podstatne zlepšili. To potvrdila, keď sa vyjadrila k útokom Trumpa na americkú centrálnu banku (Fed). Ako povedala, „stabilita trhov nemôže závisieť každú chvíľu od nejakého tweetu“

„To si vyžaduje dôsledné úvahy, pokojné a rozumné rozhodnutia,“ povedala v súvislosti s Trumpovými prejavmi.

Lagardeová stála na čele MMF osem rokov a vzhľadom na fakt, že USA sú najväčším akcionárom fondu sídliaceho vo Washingtone, si dávala väčší pozor, čo sa týka komentovania Trumpových vyhlásení. Ten v poslednom období už niekoľkokrát zaútočil na Fed a najmä na jeho šéfa Jeromea Powella, ktorého dokonca nazval „hlupákom“. Podľa Lagardeovej, ktorá sama bude teraz šéfkou centrálnej banky, je „pre šéfa centrálnej banky a jeho prácu kľúčové, aby banka bola nezávislá“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Christine Lagardeová #Donald Trump