Majiteľ TV Markíza zvýšil zisk, čoskoro môže byť v rukách českého miliardára

Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá na Slovensku vlastní televíziu Markíza a v Českej republike televíziu Nova a ďalšie stanice, v treťom štvrťroku zvýšila prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) o 16 percent na 41,4 milióna USD.

18.10.2019 08:38
debata (2)

V českých a bulharských médiách sa vo štvrtok objavili správy, že česká investičná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera je blízko dokončenia rozhovorov o prevzatí väčšinového podielu v CME od americkej telekomunikačnej spoločnosti AT&T.

CME má teraz trhovú hodnotu okolo 1,2 miliardy dolárov. Jej akcie vo štvrtok na trhu Nasdaq v Spojených štátoch podvečer pridávali asi desať percent na 4,90 USD. Na pražskej burze uzavreli rastom o 3,77 percenta na 110 Kč. AT & T vlastní 64 percent kmeňových akcií CME, vďaka prioritným akciám ale kontroluje 75 percent podniku, poznamenala agentúra Reuters.

Podľa informácií Hospodárskych novín a serveru Aktuálně.cz by mohli byť výsledky rozhovorov ohľadom prevzatia podielu v CME zverejnené v priebehu niekoľkých dní. Bulharský denník Capital uviedol, že rozhovory medzi PPF a CME sú vo finálnej fáze. PPF sa podľa hovorcu k týmto špekuláciám nemieni vyjadrovať, uviedol Reuters.

Skupina PPF investuje do mnohých sektorov od bankovníctva a finančných služieb cez telekomunikácie, nehnuteľnosti, strojárstvo, biotechnológie až po poisťovníctvo. Vlastní napríklad operátora O2 či úverovú spoločnosť Home Credit.

CME okrem Českej republiky a Slovensku pôsobí aj v Bulharsku, Rumunsku a v Slovinsku. Okrem Česka zisk OIBDA vzrástol v treťom štvrťroku vo všetkých ďalších krajinách okrem Bulharska, kde o 45,8 percenta klesol. Výnosy pri konštantných výmenných kurzoch stúpli vo všetkých krajinách, pri aktuálnych výmenných kurzoch ale v Bulharsku a Rumunsku klesli.

CME tento rok v marci oznámila, že začala revíziu svojich strategických možností, vrátane prípadného predaja celej firmy alebo jej časti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #CME #Markíza #Petr Kellner #PPF