Premiér Pellegrini: Napriek spomaleniu ekonomiky nebudeme šetriť na ľuďoch

Pozrite si vyhlásenie predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer) po rokovaní vlády, ktorá schválila rozpočet. Vystúpil aj minister financií Ladislav Kamenický.

14.10.2019 16:52 , aktualizované: 18:03
debata (41)

Premiér vyhlásil, že návrh rozpočtu je kompromisný vzhľadom na vonkajšie ekonomické podmienky a zachovávanie zdravia verejných financií. Cieľom vlády je však podľa Pellegriniho neustále zvyšovanie životnej úrovne občanov.

Pellegrini zdôraznil, že škrtať sa nebude pri položkách pre občanov, ale zefektívniť sa má chod štátu.

„Ak by som ho mal stručne nazvať, ide o kompromisný rozpočet, ale so silným sociálnym akcentom. Slovensko musí byť sociálnym štátom, v ktorom musí mať istotu, že ak sa dostane do krízovej situácie, štát mu pomôže,“ vyhlásil premiér. Tiež uviedol, že návrh rozpočtu reaguje na vonkajšie ekonomické a politické prostredie.

„Reaguje aj na domáce priority, akými sú zdravotníctvo, školstvo a sociálna oblasť,“ doplnil Pellegrini. Upozornil na to, že Slovensko má 11. najnižší verejný dlh a návrh rozpočtu počíta s jeho postupným znižovaním. „Kompromis vychádza z toho, že napriek spomaleniu ekonomiky nemienime škrtať na starších občanoch, mladých, rodinách. Naopak, rezervy sa hľadajú v správe štátu, nákladoch na jeho prevádzku,“ podotkol Pellegrini.

Aj napriek tomu, že Slovensko čaká zhoršenie ekonomickej situácie, obsahuje všetky základné opatrenia, ktoré boli dohodnuté. „Počítame s navyšovaním platov učiteľov, výdavky pre zdravotníctvo budú rásť, rozpočet počíta so zvýšením minimálnej mzdy, aj s výrazným zvýšením rodičovského príspevku, peňažných príspevkov na opatrovanie,“ vymenoval premiér. Zároveň je presvedčený, že v parlamente „prevládne zdravý rozum a záujmy Slovenskej republiky“ a plénum schváli návrh rozpočtu.

Usporiť by sa dalo 750 miliónov eur

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) priznal, že zostavovanie zákona roka nebola jednoduchá záležitosť. „Ide o druhý predvolebný rozpočet a na rozdiel od roku 2016 bude potrebná dohoda troch koaličných strán,“ podotkol Kamenický. Návrh rozpočtu je nastavený na maximálnom možnom limite, ktorý povoľuje zákon o rozpočtových pravidlách.

„Balansujeme na hrane. Na tento rok sme mali plánovaný vyrovnaný rozpočet, ale deficit 0,68 % HDP je historicky najnižší deficit. Dlh je pod dolným sankčným pásmom zákona o rozpočtovej zodpovednosti, stále si držíme zdravé verejné financie,“ uviedol Kamenický.

Vláda by na dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia mala prijať dodatočné opatrenia. Minister financií uviedol, že vidí obrovský priestor v úsporách. Útvar hodnoty za peniaze identifikoval úspory v rezortoch v objeme okolo 750 miliónov eur, zatiaľ sa podarilo zrealizovať opatrenia za 118 miliónov eur. Kamenický uviedol, že napríklad je aktívne ministerstvo životného prostredia, ale aj rezort dopravy. Podľa ministra sa treba „sústrediť na hľadanie vnútorných rezerv a efektívne využívanie zdrojov“. Ďalším spôsobom by podľa ministra mohol byť boj proti daňovým únikom, sľubuje si veľa aj od zavedenia eKasy.

Rozpočet s deficitom

Vláda schválila návrh rozpočtu, ktorý počíta v tomto roku s deficitom na úrovni 0,68 % hrubého domáceho produktu a v budúcom roku by mal byť 0,49 % HDP. Hrubý dlh verejnej správy by mal klesať. V tomto roku by mal dosiahnuť 47,9 % HDP a dostane sa tak pod dolné sankčné pásmo. Návrh rozpočtu predpokladá, že hrubý dlh bude klesať o ďalších 3,1 percentuálneho bodu (p.b.) HDP v budúcom roku a na konci horizontu by mal byť na úrovni 44,8 % HDP.

Hospodárska a sociálna rada tiež prerokovala návrh rozpočtu na budúci rok. Výhrady k nemu mali zástupcovia zamestnávateľov, a to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, Republiková únia zamestnávateľov, ako aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Odborári a Asociácia priemyselných zväzov návrh odsúhlasili. Výška deficitu v tomto roku má byť 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku má byť na úrovni 0,49 %. Výška deficitu je podľa zamestnávateľov neprimeraná, upozorňujú na rýchlejší rast výdavkov ako príjmov a návrh rozpočtu označujú za predvolebný, pretože sa neprijímali konsolidačné opatrenia. Samosprávy sa tiež obávajú zhoršenia stability hospodárenia. Návrh rozpočtu v pondelok popoludní prerokuje aj vláda.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #domáci rozpočet