Eurozóna sa dohodla na malom rozpočte pre investície a reformy

Ministri financií krajín eurozóny sa dohodli na detailoch malého rozpočtu určeného na investície a reformy.

10.10.2019 11:21
debata (1)

Rozpočet by mal začať existovať od roku 2021, uviedol šéf Euroskupiny, teda neformálneho združenia ministrov z krajín eurozóny, Mário Centeno.

„Máme nový pilier na podporu eura,“ povedal Centeno vo štvrtok na tlačovej konferencii. Objem rozpočtu eurozóny bude 17 miliárd eur, čo je podiel regiónu na rozpočte vo výške 25 miliárd eur navrhnutom Európskou úniou (EÚ) na podporu reforiem.

Vlády krajín eurozóny sa však tiež dohodli, že rozpočet môžu zvýšiť prostredníctvom medzivládnej dohody. Jej detaily by mali byť prediskutované pred tým, než začne od roku 2021 platiť nový celoúnijný rozpočet.

Krajiny dostanú z rozpočtu naspäť vo forme financovania minimálne 70 % z toho, čo doň prispeli. Vlády budú spolufinancovať projekty financované z rozpočtu 25 percentami.

Ministri sa tiež dohodli, že pri alokácii 80 % peňazí z rozpočtu sa použijú dve kritériá – populácia a inverzný hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa. Zvyšných 20 % sa bude môcť použiť na riešenie problémov špecifických pre krajinu, ak tieto peniaze podporia ambiciózne reformné balíky a investície.

Objem peňazí poskytovaných vládami sa môže znížiť na polovicu v prípade zlej ekonomickej situácie, ako ju definujú rozpočtové pravidlá EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #rozpočet eurozóny