Štát uberie paru vo zvyšovaní platov

Obavy firiem o budúci ekonomický vývoj Slovenska prinútili vládu aspoň čiastočne okresať rast platov v roku 2020.

08.10.2019 11:00
Pellegrini, odborári Foto:
Premiér Peter Pellegrini (v strede) a predseda OZ KOVO Emil Machyna (vpravo) minulý týždeň spoločne oznamovali zvýšenie minimálnej mzdy. Pri raste príplatkov sa ich postoje už rozchádzajú.
debata (3)

V budúcom roku sa oveľa miernejšie zvýšia príplatky za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu. Pôvodne mali tieto odmeny stúpať rovnako rýchlo ako minimálna mzda, a to o takmer 12 percent. Nakoniec pravdepodobne porastú len rýchlosťou rastu priemernej mzdy, a to o približne 5 percent. Slabšie zvyšovanie odmien môže o pár desiatok eur okresať rast platov ľudí pracujúcich v noci, v sobotu a v nedeľu.

„Zatiaľ sme nevideli legislatívny návrh rastu príplatkov za prácu v noci, sobotu a nedeľu. Ak by malo prísť k ich zníženiu, určite s tým nebudeme súhlasiť,“ povedal predseda OZ Kovo Emil Machyna. Aktuálne je hodinový príplatok za prácu v noci vo výške 40 percent hodinovej minimálnej mzdy. S príchodom roka 2020 sa minimálna mzda zvýši zo súčasných 520 na 580 eur.

Vyššia minimálna mzda by zvýšila príplatky

Takmer dvanásťpercentný nárast mal hodinový príplatok za prácu v noci zvýšiť z 1,196 eura na 1,333 eura. Pre človeka pracujúceho na zmeny, ktorý v priebehu jedného mesiaca odpracoval v noci 80 hodín, sa mali odmeny zvýšiť z 95,68 eura na 106,64 eura. V prípade, ak budú odmeny kopírovať približne 5-percentný rast priemernej mzdy, bonusy za odpracovanie 80 hodín nočných stúpnu z 95,68 eura na 101,64 eura a zamestnanec príde o päť eur v hrubom.

Podobne sa mala zvýšiť aj odmena za prácu v sobotu, ktorá je aktuálne stanovená ako 50 percent z hodinovej minimálnej mzdy, a to z 1,495 eura na 1,667 eura. V prípade zvyšovania len na základe priemernej mzdy sa odmena zvýši na 1,570 eura. Až na úrovni sto percent je príplatok za prácu v nedeľu, pri ktorom sa hodinová mzda mala zvýšiť z 2,989 na 3,333 eura. No v prípade zvyšovania na základe priemernej mzdy môže narásť len na 3,138 eura.

Ministerstvo chystá zmeny

Presné detaily o budúcom raste príplatkov budú známe až po tom, ako ich zverejní ministerstvo práce. „Minister práce dostal za úlohu pripraviť také zmeny, aby príplatky neboli závislé od skokového rastu minimálnej mzdy, ale skôr zvyšovania priemernej mzdy. To bola jedna z hlavných požiadaviek firiem,“ povedal premiér Peter Pellegrini.

Ústupok vlády domácim fabrikám v budúcom roku pravdepodobne ušetrí milióny eur na mzdových nákladoch. „Priemerné mzdy vzrastú v budúcom roku pomalšie ako minimálna mzda a naviazanie odmien na priemernú mzdu môže domácim firmám pomôcť lepšie zvládnuť prichádzajúce ťažšie časy. Všetko, samozrejme, bude závisieť od konkrétnej legislatívnej podoby zmeny príplatkov,“ povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Pre odbory je kľúčové presadenie zmeny v podobe automatického dvíhania minimálnej mzdy, ktorá má byť na úrovni 60 percent priemernej mzdy. „Ak táto zmena prejde, porastie v budúcnosti priemerná aj minimálna mzda rovnako. Potom nám bude jedno, na ktorú z nich naviažeme rast príplatkov,“ uviedol Machyna. V praxi: o čo pomalšie porastú príplatky v roku 2020, o to rýchlejšie stúpnu v roku 2021.

.....

Vláda schválila novú výšku minimálnej mzdy 580 eur od januára zo súčasných 520 eur. Niektorí ministri za to nehlasovali.
Video

Koalícia hľadá zhodu

Automatické zvýšenie minimálnej mzdy môže v parlamente naraziť na odpor SNS. „Nie sme proti automatickému zvyšovaniu minimálnej mzdy. No schválenie podmieňujeme presadením automatického zvyšovania minimálnych dôchodkov,“ uviedol predseda SNS Andrej Danko. Na rozdiel od rastu minimálnej mzdy zvyšovanie najnižších penzií zasiahne štátny rozpočet. Minister financií Ladislav Kamenický sa chýbajúce peniaze snaží získať napríklad razantným zvýšením dane na cigarety, čo SNS odmieta. Zvyšovanie príjmov väčším zdanením nezdravého životného štýlu na druhej strane podporuje Smer aj Most-Híd. Konflikt koaličných partnerov nakoniec môže v parlamente vyústiť do neschválenia automatického zvyšovania minimálneho dôchodku aj mzdy.

V prípade, že sa koaličným partnerom podarí nájsť zhodu, minimálna mzda bude v roku 2021 na úrovni 60 percent priemernej mzdy z roku 2019 a pravdepodobne dosiahne hodnotu pohybujúcu sa okolo sumy 650 eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #Odbory #minimálna mzda #príplatky