Batérie sú biznisom budúcnosti, ich trh prudko rastie

Globálny trh batériových technológií a riešení pre ukladanie energie rastie v priemere každý rok o viac ako pätinu a v Európskej únii (EÚ) môže dosiahnuť veľkosť 250 miliárd eur.

06.10.2019 07:47
debata (14)

Ako ďalej informovala Slovenská Batériová Asociácia, tento vývoj je pripisovaný hlavne dopytu po elektromobilite, ktorý vzniká vďaka snahe znižovať emisie oxidu uhličitého.

„Európske automobilky postupne predstavujú výrobné programy zamerané na elektromobilitu a inštitúcie EÚ postupne stimulujú rozvoj výrobných kapacít v Európe, aby sa znížila závislosť výrobcov na ázijských výrobcoch batérií,“ informuje asociácia. O týchto a ďalších témach budú európski odborníci diskutovať na konferencii Energy Manifest začiatkom novembra v Bratislave.

Slovensko nezostáva pri vývoji trhu batérií bokom. Vznikol akcelerátor InoBat, ktorý v spolupráci so spoločnosťou Matador plánuje vybudovať na Slovensku prvú výrobnú linku pre batérie pre elektromobily. „V rámci projektu InoBat Auto plánujeme vybudovať vertikálne integrovaný dodávateľský reťazec, začínajúci výskumom a vývojom a končiaci výrobou, ktorý má vďaka využitiu unikátnej technológie spoločnosti WildcatDiscovery Technologies potenciál spustiť revolúciu batérií pre elektromobily v celej Európe,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti InoBat Marián Boček. Začiatok výstavby výrobnej linky je naplánovaný na prvý polrok 2020 a spustenie výroby očakáva firma koncom roka 2021.

Slovenská Batériová Asociácia je záujmové združenie právnických osôb, ktoré rozvíja konkurencieschopný batériový ekosystém od výskumu, výroby až po recykláciu. Konferencia Energy Manifest prinesie informácie potrebné na analýzu súčasného a budúceho trhu batérií a ukladania energie, ako aj prehľad aktuálnych výskumných vývojových a výrobných trendov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektrina #batérie