Raši: Internetová komunita má zo zmluvy o doméne .sk prospech

Benefity zo zmluvy so správcom národnej internetovej .sk domény majú majitelia domén druhej úrovne a internetová komunita prostredníctvom transparentných výziev Nadácie Pontis. Uviedol to podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

05.10.2019 13:14
debata

Reagoval tak na piatkové tvrdenie lídra koalície mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Michala Trubana. Ten vyhlásil, že pre štát z tejto zmluvy nevyplývajú žiadne benefity.

Raši pripomenul, že na Slovensku môžu domény druhej úrovne registrovať aj malí registrátori. „Na rozdiel od Českej republiky platia na Slovensku pre registrátorov jednoduchšie podmienky, takže máme približne 2500 aktívnych registrátorov a v susednej Českej republike ich je približne iba 50. A aj to Trubanovi prekáža,“ povedal vicepremiér.

Raši tiež dodal, že vďaka dodatku, ktorý Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu vyrokoval v roku 2017, dnes štát môže dať každý rok viac ako 100.000 eur na projekty v prospech internetovej komunity. „A tieto peniaze nebude rozdeľovať štát ani Truban, ale Nadácia Pontis,“ doplnil.

„A nie je pravda ani to, že dodatkom štát predal .sk doménu do zahraničia, pretože jedna zahraničná firma ju kúpila od druhej, štát len zaistil, že má doménu pod kontrolou,“ reagoval Raši na Trubana. Vďaka dodatku má štát podľa vicepremiéra všetky zálohy domén a .sk doména podľa neho funguje bez akýchkoľvek problémov.

Úrad vtedajšieho podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) konal podľa Trubana v tomto prípade proti verejnému záujmu. „Bez možnosti vypovedania, bez možnosti dohodnúť lepšie ceny pomohli súkromnej firme zarobiť na štáte a predať .sk doménu zahraničnej firme,“ podotkol Truban v piatok.

Štát má možnosť ukončiť zmluvu o spolupráci s firmou SK-NIC, ktorá je správcom národnej internetovej domény .sk. Cieľom zmluvy je zabezpečiť stabilitu a bezpečnosť slovenského doménového priestoru, a to tak, že štát je oprávnený zmluvu ukončiť, ak si firma neplní svoje povinnosti, reagovala spoločnosť SK-NIC na štvrtkové (3. 10.) informácie Nadácie Zastavme korupciu a Združenia poskytovateľov webhostingu o nevýhodnosti štátom podpísaného dodatku k zmluve z roku 2017.

Nadácia Zastavme korupciu vo štvrtok uviedla, že štát podpísal nevýhodnú zmluvu so súkromnou firmou SK-NIC, ktorá je správcom registra slovenskej národnej internetovej domény .sk. Zmluva je podľa nadácie prakticky nevypovedateľná a štát pri podpise posledného dodatku k tejto zmluve mohol dohodnúť lepšie podmienky a vyššiu sumu, ktorú mohla firma SK-NIC investovať do zvýšenia digitálnej gramotnosti na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #internet #doména .sk #SK-NIC