Cudzinci tromfli v salóne vín Slovákov

Najlepšie slovenské vína najčastejšie pijú cudzinci. Kde? V Národnom salóne vín v Apponyiho paláci v centre starej Bratislavy. Je tu sústredená kolekcia sto najlepších slovenských vín a práve ich prostredníctvom možno spoznať, ako v čaši chutí a vonia Slovensko. V októbri ju aktualizovali o aktuálne najlepšie slovenské vína. Každý kto sa aspoň trochu vyzná vo víne, neoľutuje, keď sa tu zastaví.

03.10.2019 09:00
Národný salón vín, víno Foto: ,
Novú kolekciu vín predstavili v Národnom salóne vín predstavili hudobník Peter Petka Opet (vľavo), geológ Ivan Kraus, šľachtiteľka Dorota Pospíšilová a riaditeľka Jaroslava– Kaňuchová Pátková.
debata (5)

K slovenským paradoxom patrí to, že v kvalitu vlastných vín uverili našinci, až keď vinári poznášali zo sveta hŕbu zlatých medailí a tituly šampiónov. Desať čerstvých šampiónov salónu je rozhodne potvrdením rastúcej kvality slovenského vína a nielen Bratislavčanom, ale aj všetkým návštevníkom hlavného mesta sa oplatí zájsť na degustáciu vín. Zatiaľ 70 percent klientely tvoria cudzinci. Nuž patrilo by sa poznať vlastne víno, lebo cezeň trochu bližšie spoznáme regióny, ktoré majú hodnotu o nič menšiu ako slávne vinárske oblasti sveta.

Vari každý pozná Champagne, hoci mnohí pravé šampanské nepili. Slovensko je však po Francúzsku druhou krajinou, kde vinári excelentne zvládli výrobu šumivého vína (1825). Potvrdila to najstaršia značka krajiny, ktorej Hubert Cabernet Sauvignon blanc de noir sa stal šampiónom 14. ročníka Národného salónu vín.

Pozadie najúspešnejších vín salónu predstavili novinárskej obci dve veľké postavy vína šľachtiteľka Dorota Pospíšilová a profesor geológie Ivan Kraus. Pri Huberte prekvapilo, že na bielo urobené šumivé nebolo z klasickej modrej burgundskej odrody z Pinot noir, ale z Cabernetu Sauvignon, ktorý preslávil Bordeaux. Slovensko úspešne experimentuje.

Veľkú pozornosť vzbudil šampión suchých ružových vín zo spoločnosti Mrva&Stanko, inak tiež pochádzajúci z kabernetu. Ivan Kraus predstavil rodisko vína. Pochádzalo z Vinodolu z vinice Pri lipe a korenilo v spraši, ktorú naviali vetry ešte počas štvrtohôr. Očarilo vôňou čiernych ríbezlí, iskrivou sviežosťou. Snobi vzdychajú po provensalských červených, nech ochutnajú slovenské ružové. To má „drive“.

A zastavme sa pri ďalšom excelentnom víne, ktoré ako všetky ostatné, predstavil vinársky novinár Tibor Vítek. Je ním Veltlínske zelené sur lie 2017 zo Zámockého vinárstva. Toto vínko sa narodilo vo vinohrade šenkvického družstva, odkiaľ podľa Ivana Krausa pochádzajú najkrajšie slovenské veltlíny. Jednak preto, že ide o zrelú štyridsaťročnú výsadbu, ale aj preto že hon Kozara leží na rozhraní malokarpatského masívu a Podunajskej nížiny. S týmto hroznom si potykali všetky slovenské vinárske špičky – otec šampióna Roman Janoušek, ale aj Vladimír Mrva či Ladislav Šebo, alebo Jaroslav Žák. Vetlín prežíva renesanciu, odporúčame namočiť si pery do tohto krásneho moku.

Nemáme miesto zastaviť sa pri každom víne šampióne. Boli to skutoční reprezentanti jednotlivých kategórií, ale nemožno obísť tokajský Furmint Jaroslava Ostrožoviča, inak trojnásobného šampióna salónu, okrem iného aj s výnimočnou Tokajskou výberovou esenciou. Tá je ukážkou tokajskej klasiky. Lenže Ostrožovič sa predstavil aj ako majster moderny. Medový plást, agátové a lúčne kvety zavanú z pohára Furmintu, vína pikantného zásluhou výnimočných kyseliniek. Podarovalo ich územie sformované sopkami a vinár, ktorý k nim našiel kľúč.

Z červených vín prišlo prekvapenie v podobe Cabernetu Sauvignon pezinského vinára Milana Skovajsu. Víno sa nenarodilo na juhu Slovenska, ale v malokarpatskom Limbachu. Nepochybne dielo klimatickej zmeny a, pravdaže, citu samotného vinára.

Napokon si všimnime Aurelius Ladislava Šeba, cibébový výber zo Suchého vrchu. Opäť prehovorila spraš, ročník 2017, mikroklíma a vinárov zmysel pre krásu. Pravda sa vínam z Národného salónu vín bude venovať vrátane štatistík a iných pozoruhodných detailov vo svojej novembrovej prílohe Víno. Bude to zaujímavé čítanie, ale niet nad ich ochutnávku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Národný salón vín