Petržalka už parkuje podľa Valla

Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa od prvého októbrového dňa môžu registrovať do pilotného parkovacieho systému. Ten má v najväčšej mestskej časti Bratislavy nabiehať postupne, no od 1. novembra by mal platiť na území Dvorov a postupne sa rozšíriť na celé územie Petržalky. Práve táto mestská časť je prvá, ktorá prichádza s parkovacou politikou, ktorú zavádza primátor Bratislavy Matúš Vallo.

03.10.2019 06:00
debata (163)
Pozrite si, ako sa v Petržalke zmenili parkoviská.
Video

Zaregistrovaní vodiči budú môcť parkovať prednostne na všetkých parkoviskách v Petržalke 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Prihlásiť sa dá elektronicky prostredníctvom webovej stránky Parkovanievpe­trzalke.sk alebo osobne na miestnom úrade. Tam sú k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí obyvateľom vysvetľujú podrobnosti o parkovacom systéme.

Do on-line formulára je potrebné zadať okrem základných údajov ako meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu a evidenčné číslo vozidla aj číslo bytu a poschodie, na ktorom bývate, či rodné číslo. Práve na to sa na sociálnych sieťach strhla kritika. Obyvatelia sa sťažovali na príliš osobné údaje, ktoré od nich mestská časť žiada. "… a ešte číslo topánok by ste nechceli?“ pýtali sa ľudia. Mestská časť na sociálnej sieti na takéto otázky len stroho odpovedala, že "všetky potrebné údaje sú uvedené v registračnom formulári“.

Starosta Petržalky Ján Hrčka však promptne zareagoval a vysvetlil, prečo žiadajú od obyvateľov takéto osobné údaje. "Práve som si prečítal komentáre ľudí, ktorí sa vyjadrovali, prečo musia zadávať do registračného formulára nového parkovacieho systému údaje ako rodné číslo a číslo bytu, pričom kritizovali, že rodné číslo je osobný údaj, ktorý mestská časť nemá právo pýtať a číslo bytu si vieme nájsť,“ napísal Hrčka na svojej sociálnej sieti. Ďalej objasnil, prečo Petržalka žiada takéto údaje.

Napriek tomu, že mestská časť ako správca registra disponuje všetkými rodnými číslami ľudí s trvalým pobytom na jej území, Petržalka rodné čísla podľa Hrčku pýta preto, aby obyvateľov nemuseli preháňať na úrad a vedeli s čo najväčšou pravdepodobnosťou overiť, či to je naozaj daný obyvateľ a nie niekto iný. Hrčka ďalej pokračoval: "Prečo pýtame číslo bytu, keď si ho vieme zistiť? Aj keď disponujeme registrom osôb, tak vo viacerých prípadoch nedisponujeme údajom, v ktorom byte bývate.“ Dôvodom je podľa neho to, že číslo bytu sa eviduje iba od určitého dátumu a osoby, ktoré bývajú na danej adrese dlhšie, tento údaj nemajú.

Situácia je rovnaká v prípade, ak sa vlastník bytu nevolá takisto, ako osoba, ktorá v ňom býva. "Nemáme odkiaľ vedieť, na ktorý byt sa auto prihlasuje. Áno, dnes je tento údaj iba informatívny, lebo sa v zmysle všeobecne záväzného nariadenia naň neviaže žiadne obmedzenie. Ale bez tohto údaja, nebudeme vedieť povedať, ako ľudí ovplyvní mestská parkovacia politika, kde sa majú autá registrovať na byt,“ vysvetlil starosta.

Do systému sa môžu prihlásiť aj Nepetržalčania, no tí, ktorí budú chcieť využívať výhody systému parkovacej politiky, si budú musieť prehlásiť trvalý pobyt. "Mestská časť umožní od 15.10. každému záujemcovi prihlásiť sa na takzvaný administratívny trvalý pobyt, čo znamená, že môže zostať bývať tam, kde teraz, a trvalý pobyt bude mať na adrese určenej mestskou časťou,“ uvádza mestská časť v tlačovej správe. Jedinou podmienkou bude presmerovanie si pošty na adresu, kde takýto záujemca reálne býva. Registrácia na takýto pobyt bude možná tiež na petržalskom miestnom úrade.

© Autorské práva vyhradené

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #parkovacia politika