Slovensko je úplne závislé od dovozu plynu

Slovensko zostane naďalej závislé na dovoze zemného plynu zo zahraničia. V minulom roku sa u nás vyťažilo 86 miliónov metrov kubických plynu, čo je približne také množstvo ako v predchádzajúcich rokoch. Slováci však vlani spotrebovali 4,9 miliardy kubíkov. Zhruba 98 % domácej spotreby plynu je tak už dlhé roky zabezpečovaných importom.

02.10.2019 13:55
debata (4)

„V dlhodobom horizonte je možné predpokladať pokračovanie ťažby zemného plynu zo súčasných zdrojov s klesajúcim trendom,“ uviedlo vo svojej analýze Ministerstvo hospodárstva SR.

Takmer úplnú závislosť Slovenska na dovoze plynu môžu v budúcnosti zmeniť len novoobjavené ložiská. „Ťažené objemy však budú závisieť od rozsahu, charakteru a lokalizácie prípadných nových ložísk. Nezanedbateľným faktorom bude aj ekonomická náročnosť ťažby z takýchto ložísk,“ podotkol rezort hospodárstva.

Ťažbou a prieskumom ložísk uhľovodíkov na Slovensku sa zaoberá takmer výlučne spoločnosť Nafta. V minulom roku sa jej podarilo na východnom Slovensku získať nové prieskumné územia Beša s rozlohou 770 kilometrov štvorcových. „Chceme overiť potenciál prieskumu a ťažby uhľovodíkov v ďalšej časti tohto regiónu,“ podotkla firma Nafta.

Na udržanie potenciálu zásob plynu na západnom Slovensku realizoval podnik, v ktorom má prostredníctvom spoločnosti SPP Infrastructure podiel aj štát, tri geologické opravy sond. Taktiež na jednej sonde na východnom Slovensku realizovala firma Nafta otvárku obzoru. „V uplynulom období prebehla interpretácia 3D seizmických dát z okolia mesta Trnava, ktoré sme získali v roku 2017 realizáciou 3D seizmického merania. V prieskumnom území Trnava sme identifikovali vrtné prospekty a začali prípravu vrtných projektov na budúci rok,“ konštatovali akcionári vo svojej výročnej správe.

Firma Nafta sa rozhodla v oblasti prieskumu a ťažby uhľovodíkov preraziť aj do zahraničia. Prednedávnom začala hľadať ložiská zemného plynu na Ukrajine. Nafta začala spolu s firmou Cub Energy Inc. realizovať prvý z troch naplánovaných prieskumných vrtov pri Užhorode. Hĺbka všetkých troch vrtov bude v rozmedzí 1 500 až 1 900 metrov. V rámci licencie Užhorod spomínané spoločnosti zrealizovali 3D seizmický prieskum na ploche 118 kilometrov štvorcových. Plynári pokračovali v analýze a interpretácii výsledkov seizmických dát a identifikovali niekoľko perspektívnych prospektov. S prvými tromi z nich začnú v najbližších mesiacoch.

Spoločnosť Cub Energy Inc. získala dvadsaťročnú ťažobnú licenciu Užhorod s rozlohou približne 300 kilometrov štvorcových. Nafta prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Nafta International B.V., vstúpila na ukrajinský trh pred troma rokmi po získaní 50 % v licencii Užhorod. Odvtedy partneri pracujú na spoločnom projekte zameranom na prieskum Užhorodskej licencie na západnej Ukrajine. Užhorodská licencia je geologickým pokračovaním vysoko preskúmaných oblastí na východe Slovenska a kopíruje trend objavených ložísk na Slovensku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #energetika