Ostrá kritika kryptomeny Facebooku odrádza veľkých hráčov

Ostrá kritika plánovanej digitálnej meny Facebooku (libra) spôsobila, že niektorí veľkí partneri zvažujú, či sa majú zapojiť do projektu, uviedli americké médiá.

02.10.2019 10:06
debata (2)

Prevádzkovateľov platobných kariet Visa a Mastercard rovnako ako ďalších finančných partnerov vystrašil odpor politikov v USA a Európe, uviedol denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou. Podľa WSJ Facebook pri niektorých firmách zapojených do projektu nepochodil so žiadosťou o verejnú podporu libry.

Aj prevádzkovatelia platobných služieb PayPal a Stripe začínajú podľa agentúry Bloomberg váhať, uviedla agentúra Bloomberg. Dôvodom majú byť potenciálne regulačné problémy.

Facebook sa snaží rozptýliť obavy politikov a regulačných úradov, že libra by mohla zasahovať do kompetencií centrálnych bánk. Ako uviedol manažér Facebooku David Marcus, ktorý má na starosti vývoj libry, nešlo by o emisiu nových peňazí, čo zostane v kompetencii suverénnych štátov.

Libra by mala byť podľa doterajších plánov zaistená košom stabilných mien a štátnych dlhopisov. Ak by si niekto kúpil libru prostredníctvom nejakej tradičnej meny, tieto peniaze by priamo išli do tohto fondu. Libra by fungovala ako systém pre rýchle medzinárodné transakcie. Politici a regulačné úrady sa obávajú, že vzhľadom na enormne vysoký počet užívateľov Facebooku by libra narušila existujúce peňažné trhy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #libra #kryptomeny