Za desať rokov môžu zaniknúť státisíce pracovných miest na Slovensku

V domácej ekonomike sa v najbližších desiatich rokoch zmení až 65 percent existujúcich pracovných miest. Nezvládnutie ekonomickej transformácie môže slovenskú ekonomiku v krajnom prípade pripraviť o viac ako pol milióna pracovných miest.

01.10.2019 15:00
debata (99)

VIDEO: V najbližších desiatich rokoch na Slovensku zaniknú státisíce pracovných miest. Pozrite si vo videu TV Pravda, aké výzvy prináša nastupujúca automatizácia.

Video

„Na jednej strane priemyselná revolúcia vytvorí nové a dobre platené pracovné miesta. Na druhej strane automatizácia zruší množstvo jednoduchých pracovných pozícií. Podľa výskumov sa na Slovensku v najbližších 10 rokoch zmení pracovná náplň až 65 percent zamestnancov a v krajnom prípade až polovica z nich môže prísť o prácu,“ povedal generálny riaditeľ Joint Research Centre Vladimír Šucha. Slovákom vedené výskumné centrum pre Európsku komisiu spracováva štúdie o dosahoch prichádzajúcej automatizácie. Podľa viacerých výskumov sú v európskom priestore najzraniteľnejšími ekonomikami Slovensko, Česká republika, Poľsko a Maďarsko.

„Za posledných 15 rokov sa v Európskej únii trojnásobne zvýšil počet robotov a v krajinách visegrádskej štvorky až 17-násobne,“ priblížil Šucha. Práve pre trend čoraz väčšej automatizácie domáce podniky dokázali počas krízy produkovať viac s menším počtom zamestnancov. Ešte v roku 2008 dosiahli ročné tržby všetkých podnikov hodnotu 72,8 miliardy eur. Domáci priemysel dokázal tovary v tejto hodnote vyrobiť s 586-tisíc zamestnancami. V nasledujúcich rokoch počet robotníkov klesal, až v roku 2016 v priemysle pracovalo len 527-tisíc ľudí. Napriek tomu sa tržby všetkých podnikov zvýšili o 15,5 miliardy eur a dosiahli hodnotu 88,3 miliardy eur.

Prichádzajúca transformácia bude podobná tej z deväťdesiatych rokov minulého storočia, keď Slovensko prechádzalo z plánovaného na trhové hospodárstvo. Z nej Slovensko nakoniec vyšlo víťazne vďaka prilákaniu množstva zahraničných investícií a začiatkom nového milénia bolo dokonca považované za ekonomického tigra Európy. Niečo podobné sa môže zopakovať aj dnes, ak sa domáce školstvo, veda a výskum viac prepoja s potrebami fabrík.

„Pre úspešné nasadzovanie inovácií do existujúcich výrobných procesov sa zamestnanci jedného nadnárodného koncernu práve do svojej slovenskej pobočky chodia učiť, ako čo najlepšie optimalizovať výrobu. Toto je cesta k budúcemu úspechu Slovenska,“ povedal Gabriel Galgóci, prezident Americkej obchodnej komory v SR. Podľa neho môže byť v určitých prípadoch pre nadnárodné koncerny výhodou aj malosť slovenskej ekonomiky. „Napriek tomu, že sme malá krajina, môžeme byť pre veľké koncerny zaujímavými pri testovaní nových riešení,“ dodal Galgóci. Napríklad obľúbená aplikácia práve na Slovensku testovala nové funkcie oddeľujúce súkromné a verejne príspevky. Práve pre nespokojnosť slovenských používateľov sa americký on-line gigant nakoniec rozhodol nenasadiť túto zmenu v globálnom meradle.

Prichádzajúca priemyselná revolúcia zbaví ľudí nielen jednoduchých manuálnych, ale aj administratívnych pracovných pozícií. „Umelú inteligenciu už dnes využíva viacero firiem na Slovensku pri zefektívňovaní interných procesov, napríklad pri správe finančných dát či riešení formulárových požiadaviek. V najbližšej dobe očakávame, že umelú inteligenciu budú firmy využívať na vybavenie ďalších nenáročných a opakujúcich sa úloh, čo im prinesie aj očakávané úspory,“ povedal Michal Hudec, manažér vývoja aplikácií/softvéru v spoločnosti Adient. V budúcnosti tak budú úspešní tí zamestnanci, ktorí budú ochotní učiť sa nové veci a vďaka zvýšenej produktivite im firmy budú môcť platiť vyššie mzdy ako dnes.

V globálnom svete nástup nových technológií nakoniec zásadne zlepší život ľudí. „Dnes už na celom svete vznikajú riešenia na báze umelej inteligencie, ktoré pomáhajú zlepšovať náš život. Napríklad zrakovo postihnutým ľuďom pomáha rozpoznávať okolie bezplatná zvuková aplikácia Seeeing AI, farmárom umožňuje analýza dát zvýšiť udržateľnú výrobu potravín, riešenie slovenskej firmy Sensoneo umožňuje monitorovanie a efektívny vývoz odpadu,“ uviedol Šucha.

Na Západe sa práve pre vyššiu automatizáciu čoraz viac diskutuje aj o možnosti skrátenia pracovného času. V budúcnosti tak možno celá Európska únia bude mať trojdňový víkend, ktorý dnes už bez problémov funguje v ekonomicky silnom Francúzsku.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #pracovné miesta #automatizácia #priemysel 4.0