ZMOS: Slovensko starne, obce na to musia reagovať

Slovenská populácia starne. Mestá a obce, ktoré sú zriaďovateľmi sociálnych zariadení, na to budú musieť reagovať. Upozornilo na to dnes Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pri príležitosti začiatku mesiaca úcty k seniorom.

01.10.2019 13:10
debata (6)

„Kým v roku 2005 bolo na Slovensku 916 000 seniorov, podľa aktuálnych dát momentálne máme viac ako milión starobných dôchodcov. V nadchádzajúcom období predpokladáme ďalšie starnutie populácie, na čo musia reflektovať mestá a obce rozsahom a zameraním svojej sociálnej politiky,“ podotkol v tlačovej správe ZMOS predseda združenia Branislav Tréger. Dodáva, že treba hľadať kompromis medzi ekonomickou udržateľnosťou a neustálym nárastom odkázaných ľudí.

Mestá a obce sú podľa ZMOS nielen najväčší zriaďovatelia škôl, ale aj najväčší zriaďovatelia sociálnych zariadení, či už ide o pobytové alebo ambulantné zariadenia. Sú aktívne aj v terénnej sociálnej práci a prevádzkujú denné centrá a ďalšie zariadenia využívané seniormi. „Zo Správy o sociálnej situácii obyvateľov v SR za rok 2018 v tejto súvislosti vyplýva, že Opatrovateľskú službu zabezpečuje a priamo vykonáva 952 poskytovateľov. Celkovo je táto služba zabezpečovaná na úrovni 1 243 miest a obcí. V roku 2018 bola opatrovateľská služba v domácnosti poskytovaná celkovo 15 994 fyzickým osobám, z toho obce poskytli túto sociálnu službu 13 187 osobám. Oproti roku 2017 je to mierny nárast,“ uviedol ZMOS.

Do konca roka 2018 bolo na Slovensku podľa ZMOS zriadených obcami, vyššími územnými celkami alebo neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb 1 057 zariadení sociálnych služieb, ktoré poskytli tieto sociálne služby 162 018 klientom, na čo celkovo vynaložili takmer 27,4 milióna eur, pričom ich príjmy boli vo výške 23,8 milióna eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #starnutie #obce #senior #ZMOS