Američania pohrozili blokádou čínskych firiem

Akcie čínskych spoločností po prvý raz v histórii môžu čeliť zákazu obchodovania na amerických burzách. Správy, že sa niečo také pripravuje, ale poradca Bieleho domu odmietol ako vymyslené.

01.10.2019 10:00
debata (48)

Akcie čínskych spoločností po prvý raz v histórii môžu čeliť zákazu obchodovania na amerických burzách. Ak sa tak naozaj stane, môžu ázijské technologické giganty prísť o miliardy dolárov a výrazne spomaliť svoj celosvetový rast. Ďalšia nečakaná hrozba prišla tesne pred obnovením rokovaní o budúcich obchodných vzťahoch medzi USA a Čínou. Tie sa podľa informácií americkej televízie CNBC majú začať už na budúci štvrtok.

Najnovší vývoj zapadá do rokovacej taktiky amerického prezidenta. Donald Trump takmer vždy pred začatím rokovaní pohrozí Číne uvalením nových ekonomických sankcií. Následne ich prijatie odloží na neurčito. Reálne ich zavedie až po prípadnom krachu vzájomných rokovaní. Inak tomu nie je ani teraz. „V tomto okamihu Donald Trump neuvažuje o blokovaní čínskych spoločnosti kótovaných na amerických burzách,“ uviedla podľa ekonomického serveru Marketwatch hovorkyňa amerického ministerstva financií Monica Crowleyová.

V pondelok poradca Bieleho domu Peter Navarro poprel správy, že Trumpova vláda zvažovala stiahnutie akcií čínskych firiem a označil ich za „fake news“. Burza reagovala pozitívne a akcie čínskych firiem Alibaba a Baidu reagovali rastom.

Zásah na burze by vyostril situáciu

Podľa informácií agentúry Bloomberg zatiaľ nebol vypracovaný presný mechanizmus stiahnutia akcií čínskych spoločností. Na amerických burzách sa aktuálne obchodujú cenné papiere 156 čínskych firiem a sú medzi nimi také svetové giganty ako Alibaba Group Holding, JD.com, Pinduoduo, Baidu, Vipshop Holdings, Baozun a IQIYI. Akcie spomínaných podnikov sa tesne po oznámení zákazu prepadli o dve až štyri percentá.

„Rázne vyostrenie obchodného konfliktu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta má potenciál výrazne zasiahnuť celosvetový ekonomický rast,“ uviedol analytik Marketwatch Mark DeCambre. Zákaz obchodovania akcií čínskych spoločnosti totiž môže byť kombinovaný s úplnou stratou prístupu k americkým technológiám. Čínska spoločnosť Huawei tak v najnovších telefónoch už nebude môcť používať obľúbený operačný systém Android. Spoľahnúť sa musí na vlastný systém Harmónia. V ňom však nepôjde väčšina obľúbených aplikácií, čo môže viesť k výraznej strate zákazníkov mimo ázijského trhu.

Hrozbou je zákaz podnikania v Číne

Napriek tomu je najväčšou hrozbou možnosť zákazu podnikania amerických spoločností v Číne. To bude vážna rana pre americký automobilový aj elektrotechnický priemysel. Z jedného dňa na druhý sa pretrhnú dôležité obchodné reťazce a v krajnom prípade môže svet zasiahnuť nedostatok tovarov. Americké firmy sa však ani tak pravdepodobne nevrátia do USA a naďalej ostanú v krajinách s lacnou pracovnou silou, ako je India, Thajsko či Vietnam.

Spojené štáty americké sa postupným zavádzaním tvrdých ekonomických sankcií snažia prinútiť Čínu rešpektovať duševné vlastníctvo. Napríklad čínsky automobil Xpeng G3 akoby z oka vypadol americkému vozidlu Tesla Model X. Donald Trump chce tiež Peking dotlačiť k väčšiemu nákupu amerických výrobkov, hlavne poľnohospodárskych plodín. V snahe zmierniť napätie sa Čína len minulý týždeň vo štvrtok zaviazala zvýšiť nákup americkej sóje a bravčového masa.

Najväčším bodom sváru je však americká snaha o zrušenie čínskych štátnych dotácií súkromným podnikom. Tie svoj úspech z veľkej časti postavili na štátom dotovaných cenách energií a lacných vládnych pôžičkách. Zrušenie súčasných podpôr viackrát verejne odmietol súčasný čínsky prezident Si Ťin-pching.

Viac ako rok trvajúca obchodná vojna už dopadá aj na Slovensko. Boháči žijúci v Číne sa totiž čoraz viac obávajú, že obchodná vojna vyústi do krízy a znižujú nákupy luxusných automobilov vyrobených na Slovensku. Priamo do Pekingu totiž z Bratislavy smerujú SUV vozidlá vyrobené vo Volkswagen Slovakia značiek Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 a Audi Q8. Zároveň sa Bruselu stále nepodarilo zažehnať hrozbu uvalenia vysokých amerických ciel na všetky európske automobily. Tie môžu začať platiť už v decembri v prípade, že USA nebudú spokojné s európskymi nákupmi americkej geneticky modifikovanej sóje, ropy a skvapalneného ply­nu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna