Taliani počítajú s vyšším deficitom

Nová talianska vláda mierne zvýšila cieľ rozpočtového deficitu na budúci rok na 2,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

01.10.2019 06:36
debata (2)

V apríli v návrhu rozpočtu počítala so schodkom 2,1 percenta. Odhaduje tiež slabší ekonomický rast, uviedla agentúra Reuters.

Štrukturálny deficit, ktorý je očistený o vplyvy hospodárskych cyklov a jednorazové opatrenia a ktorý pozorne sleduje Brusel, by mal budúci rok stúpnuť na 1,4 percenta HDP z tohtoročných 1,2 percenta. To je v rozpore s pravidlami EÚ, ktoré vyžadujú, aby deficit postupne klesal k nule. V júli Európska komisia vyzvala Taliansko, aby budúci rok znížila svoj štrukturálny deficit na 0,6 percenta.

Predchádzajúca talianska vláda sa vlani dostala do sporu s Bruselom kvôli plánu zvýšiť tento rok deficit na 2,4 percenta HDP. Minister hospodárstva Roberto Gualtieri v pondelok uviedol, že pri rozpočte dúfa v konštruktívny dialóg s EÚ.

Najnovšie údaje počítajú tento rok s rastom ekonomiky o 0,1 percenta namiesto pôvodne očakávaných 0,2 percenta. Budúci rok má ekonomika vzrásť o 0,6 percenta namiesto predtým uvádzaných 0,8 percenta.

Vyššia deficit je spôsobený tým, že sa vláda rozhodla zrušiť automatické navýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH), ktoré malo nadobudnúť účinnosť v januári a priniesť rozpočtu 23 miliárd eur. Ekonómovia varovali, že takéto zvýšenie by mohlo zastaviť už aj tak mierny ekonomický rast. Nová vláda si stanovila za svoju prioritu, že nezvýši DPH.

Dlh Talianska, ktorý je v pomere k HDP druhý najvyšší v eurozóne za Gréckom, by mal tento rok stúpnuť na nový rekord 135,7 percenta HDP. Budúci rok sa má znížiť na 135,2 percenta, keď vlani predstavoval 134,8 percenta HDP.

Nová vláda tiež sľúbila, že sa zameria na boj s daňovými únikmi, a chce tak budúci rok získať dodatočných sedem miliárd eur. V rámci tohto boja chce predstaviť nové opatrenia, ktoré povzbudia ľudí, aby využívali ľahšie identifikovateľné platobnej karty než aby sa uchyľovali k nepriehľadným hotovostným platbám.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #eurozóna #HDP