Reštrukturalizácia Continentalu neovplyvní závody v Púchove a vo Zvolene

Plánovaná reštrukturalizácia nemeckej spoločnosti Continental, ktorá by sa mala dotknúť 20 tis. zamestnancov, závody koncernu v Púchove a vo Zvolene neovplyvní.

30.09.2019 11:32
debata

Vyplýva to z vyjadrení spoločností, ktoré poskytli agentúre SITA. Fabriky pritom spoločne zamestnávajú okolo 5 600 ľudí.

„Spoločnosť Continental Púchov aktuálne zamestnáva viac ako 4 500 zamestnancov, pričom výroba v našich závodoch prebieha podľa stanoveného plánu. V súčasnosti neexistujú žiadne plány na zavedenie práce s kratším pracovným časom alebo zníženie počtu zamestnancov,“ povedala hovorkyňa firmy Katarína Pavlisová.

Zároveň dodala, že intenzívne sledujú vývoj úrovne dopytu, aby v prípade potreby mohli kapacity prispôsobiť. Reštrukturalizácia sa nedotkne ani Continental Automotive Systems Slovakia so sídlom vo Zvolene. „Neočakávame hromadné prepúšťanie zamestnancov. Počas najbližších rokov očakávame nárast počtu zamestnancov, ako aj výrobných objemov,“ skonštatovala hovorkyňa Iveta Blašková.

Continental má pritom v Púchove až dve fabriky. Continental Matador Rubber patrí medzi top päť najväčších európskych výrobcov pneumatík pre osobné a ľahké nákladné vozidlá. Continental Matador Truck Tires je zase najväčším závodom na výrobu nákladných a autobusových pneumatík v Európe. Vo zvolenskom závode sa koncern zameriava na výrobu brzdových strmeňov a elektronických parkovacích bŕzd.

Spoločnosť Continental Matador Rubber dosiahla v minulom roku tržby 1,095 mld. eur, čo je medziročne viac o 8 %. Zisk však firme klesol o 11 % na 156,8 mil. eur. Nárast tržieb aj zisku evidoval vlani Continental Matador Truck Tires. Tržby išli hore o 5 % na 591,4 mil. eur a zisk o 15 % na 70,60 mil. eur. V tržbách sa darilo aj Continental Automotive Systems Slovakia. Rástli o 4 % na 326,8 mil. eur. Zisk však klesol o 5 % na 21,95 mil. eur.

Nemecká skupina Continental vznikla v roku 1871 a v súčasnosti je jedným z popredných dodávateľov pre automobilový priemysel celosvetovo. Vyrába pneumatiky, brzdové systémy, systémy riadenia jazdnej dynamiky, či asistenčné systémy a senzory. V uplynulom roku zamestnávala viac ako 240 tis. zamestnancov v 544 lokalitách v 60 krajinách sveta a vygenerovala tržby v hodnote 44,4 mld. eur.

Koncom septembra koncern uviedol, že jeho reštrukturalizačný program sa v priebehu najbližšieho desaťročia dotkne až 20 tis. zamestnancov. Zhruba 15 tis. zamestnancov sa tieto zmeny dotknú už do konca roka 2023, pričom časť z nich sa zruší. Ďalšie zmeny budú súvisieť s odpredajom časti podnikania firmy, presunom niektorých zamestnancov na pracoviská v iných lokalitách alebo k iným výrobným technológiám.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #pneumatiky #Continental