Boeing preveruje problémy ďalšieho typu svojich lietadiel

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) nariadil preveriť niektoré lietadlá Boeing 737 NG s cieľom odhaliť prípadné výrobné chyby.

28.09.2019 12:53
debata (7)

Dôvodom na tento krok je fakt, že u niekoľkých lietadiel tohto typu sa zistili praskliny, informovala agentúra Reuters. Prípadnú opravu majú zabezpečiť prevádzkovatelia lietadiel. Boeing má pritom už problém s lietadlami 737 MAX, ktoré sú po dvoch vážnych nehodách od tohtoročného marca odstavené na celom svete.

FAA uviedol, že ho o problémoch strojov 737 NG informovala sama firma s tým, že sa pri úpravách jedného často používaného lietadla našli praskliny. Po následných prehliadkach sa podobné závady našli na niekoľkých ďalších lietadlách. Boeing oznámil, že už kontaktoval prevádzkovateľa týchto lietadiel.

Boeing ani FAA neoznámili, koľkých strojov by sa požadované prehliadky mali týkať. Stroje 737 NG, čo je skratka pre New Generation, lietajú od roku 1997 a sú treťou generáciou najpredávanejšieho typu boeingu. FAA požaduje, aby firma o výsledku kontrol úrad okamžite informovala.

Americká televízia KOMO vo svojom spravodajstve závadu opísala ako praskliny na zariadení, ktoré spája trup s konštrukciou krídel. Zlyhanie za letu môže znamenať vážne bezpečnostné riziko. Podľa televízie našli technici veľké praskliny v tejto časti konštrukcie na jednom stroji tento mesiac. Toto lietadlo pritom nepatrilo k najstarším, má za sebou 35 000 leteckých cyklov, teda štartov a pristátí.

Televízia KOMO tiež citovala nemenovaného leteckého inžiniera, ktorý povedal, že praskliny na týchto častiach lietadlá nie sú bežné. „Sú navrhnuté tak, aby nepraskali. Bodka,“ povedal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #Boeing #FAA