Pliaga z Ameriky. Prečo sčerneli slovenské orechy

Pestovatelia orechov na celom Slovensku hromžia na masové sčernenie plodov orechov. Časy, keď ľudia zasadili orechy, počkali si, kým strom vyrastie a potom oráňali plody, sú minulosťou. Orechy už nenapáda len antraknóza, teda huba Gnomonia leptostyla, spôsobujúca černenie listov, ale objavil sa nový škodca - vrtivka orechová. Škodca sa dostal na Slovensko v roku 2012 zo severnej Ameriky.

28.09.2019 09:00
debata (214)
Orechy napáda nový škodca.
orechy, choroba Orechy napáda nový škodca.

Najmä záhradkári sa sťažujú, že v šupke objavili biele malé červíky. Obal je celý mazľavý, čierny a hnilý. Tejto jesene zostali podľa ovocinára Mariána Vargu mnohým drobným pestovateľom len oči pre plač, vrtivka im znehodnotila celú úrodu. Ako bojovať s vrtivkou orechovou?

Dospelé jedince sa objavujú v júli až auguste, samičky nakladú vajíčka na zelené oplodie pod kožu plodov. O 3 až 7 dní sa z nich vyvinú larvy, ktoré sa kŕmia šupkou obvykle 3 až 5 týždňov. Zakuklia sa v pôde pod stromami a prezimujú v štádiu kukly. Z nich sa vyvinú dospelce – muchy – a história sa opakuje.

Z ochranných mechanických opatrení sú dôležité odstraňovanie a likvidácia chorých plodov, kyprenie pôdy pod stromami. S chemickou ochranou sa odporúča začať v čase náletu dospelých múch, t. j. asi začiatkom júla, a ošetrenie opakovať v 7– až 10-dňových intervaloch až do obdobia asi 1 mesiac pred zberom, t. j. približne do polovice augusta. Ak samičky nakladú vajíčka po tomto termíne, z nich vyvinuté larvy už nemajú dostatok času na ďalší vývin a nezakuklia sa.

Pri vysokých stromoch nestačí na ochranu klasický ručný postrekovač, ale motorový.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #orechy #ovocinárstvo