MOL preinvestuje v Maďarsku 1,2 miliardy eur

Skupina MOL spúšťa výstavbu svojej vyše miliardovej investície. V maďarskom meste Tiszaújváros totiž položili základný kameň komplexu na výrobu polyéterických polyolov.

27.09.2019 17:18
debata (1)

Závod bude uvedený do prevádzky v roku 2021. Do výstavby komplexu, ktorý vyprodukuje približne 200 000 ton polyolov ročne, investuje skupina MOL 1,2 miliardy eur.

Spoločnosť MOL Petrochemicals v meste Tiszaújváros sa stane jedinou spoločnosťou v Maďarsku a celom regióne strednej a východnej Európy s integrovaným hodnotovým reťazcom od ťažby ropy až po výrobu polyéterických polyolov používaných na výrobu plastov. Projekt výroby polyolov poskytne pracovné príležitosti pre 200 ľudí.

Závod s predpokladaným začiatkom výroby v roku 2021 pritom predstavuje najväčší organický investičný projekt v histórii skupiny MOL. Suma investície pritom zahŕňa aj investičnú pomoc maďarskej vlády vo výške 131 miliónov eur vo forme daňových úľav a hotovostného investičného príspevku. Podľa odhadov skupiny MOL sa bude závod každoročne podieľať na hospodárskom výsledku pred zdanením, odpismi a úrokmi v rámci Skupiny MOL sumou približne 150 miliónov eur.

Polyol je významná a vyhľadávaná surovina využívaná v mnohých priemyselných odvetviach, od automobilovej výroby až po stavebníctvo a odevný priemysel. Petrochemický komplex v Tiszaújvárose bude na výrobu polyéterických polyolov využívať efektívne a ekologické technológie, ako je napríklad proces HPPO, teda výroba propylénoxidu z peroxidu vodíka, ktorý vyvinuli spoločnosti thyssenkrupp a Evonik.

Skupina MOL je integrovaná, medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v Budapešti, Maďarsko. Pôsobí vo viac než 40 krajinách, zamestnáva 26 tisíc pracovníkov na celom svete a má za sebou viac než 100-ročnú tradíciu v priemyselnom odvetví. V súčasnosti má výrobné aktivity v 8 krajinách a prieskumné aktíva v 13 krajinách. Skupina MOL prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku a vlastní sieť 2 000 čerpacích staníc v 10 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Maďarsko #MOL