Jedna obeť = 144 500 dolárov. Boeing vyplatí odškodné rodinám

Americký výrobca leteckej techniky Boeing odškodní rodiny 346 ľudí, ktorí zahynuli pri haváriách dvoch lietadiel typu 737 MAX v Etiópii a Indonézii. Pri páde etiópskeho lietadla zahynuli aj štyria občania Slovenskej republiky. Medzi obeťami boli manželka, syn a dcéra poslanca Národnej rady Antona Hrnka (SNS). Ďalšou obeťou bola charitatívna pracovníčka a projektová manažérka organizácie Dobrá novina Danica Olexová, ktorá cestovala do Kene.

24.09.2019 06:16
debata (12)

Poškodeným vyplatí 144 500 dolárov, uviedla v pondelok spoločnosť vo vyhlásení. Informovala o tom agentúra Reuters.

Päťdesiatimiliónový fond, ktorý vznikol tento rok v júli a z ktorého chce Boeing pozostalých vyplatiť, začne okamžite prijímať žiadosti od pozostalých. Čiastka bude uvoľnená nezávisle na žalobách, ktorým firma kvôli haváriám čelí. Odškodnenie si rodiny môžu nárokovať do konca roka.

Letecká spoločnosť tiež v júli vyhlásila, že chce vyhradiť ďalších 50 miliónov dolárov na podporu vzdelávania a hospodárstva v oboch krajinách, kde k nehodám došlo.

Boeing 737 MAX 8 leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines spadol tento rok v marci šesť minút po štarte z letiska približne 60 kilometrov od etiópskej metropoly Addis Abeba. Pri nehode zomrelo všetkých 157 ľudí na palube. Obeťami boli ľudia z 35 krajín, vrátane štyroch Slovákov.

Rovnaký stroj mal nehodu už vlani v októbri, keď sa lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Lion Air sa 189 ľuďmi na palube zrútilo po štarte z letiska v Jakarte. Ani vtedy nešťastie nikto neprežil.

O 276 miliónov dolárov v máji zažalovala spoločnosť vdova z Francúzska, ktorej manžel zomrel pri havárii etiópskych aerolínií.

Boeing už v máji pripustil, že o softvérovom probléme lietadiel 737 MAX, ktorý havárie spôsobil, vedel zhruba rok, neinformoval o tom ale ani letecké spoločnosti, ani regulačné orgány. Vo vyhlásení trval na tom, že táto vec nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Prevádzka lietadiel 737 MAX je teraz po celom svete pozastavená.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Boeing #boeing 737 MAX