Juh EÚ pomáha státisícom klientov Thomas Cook

Po krachu britskej cestovnej kancelárie (CK) Thomas Cook uviazlo v dovolenkových destináciách zhruba 600 0000 turistov. Agentúra AP prináša najnovšie informácie o vývoji ich situácie.

23.09.2019 14:31
Thomas Cook, krach Foto: ,
John Garret z amerického Bostonu si fotí mobilom infomačnú tabuľu s nápisom Thomas Cook prestal obchodovať a všetky lety sú zrušené na letisku v anglickom Gatwicku 23. septembra 2019. Najstaršia cestovná kancelária na svete v dôsledku úpadku zrušila státisíce rezervácií dovoleniek po tom, ako sa spoločnosti nepodarilo zabezpečiť finančné prostriedky na svoju záchranu. Krach firmy v pondelok 23. septembra 2019 oznámil britský úrad pre civilné letectvo, informovala agentúra AP. Prostredníctvom CK Thomas Cook si rezervovalo dovolenky viac ako 600.000 ľudí. Podľa úradu pre civilné letectvo v zahraničí v súčasnosti dovolenkuje 150.000 Britov, ktorým bude musieť byť vyplatené odškodné. Zrušené budú tiež všetky lety jej štyroch aerolínií a o prácu príde 21.000 zamestnancov v 16 krajinách sveta vrátane 9000 v Británii.
debata (9)

Cyperské ministerstvo pre cestovný ruch v súčasnosti podniká kroky na prevoz domov približne 15 000 klientov Thomas Cook, ktorí sa nachádzajú na východnom pobreží stredomorského ostrova. Štátny tajomník ministerstva Savvas Perdios po mimoriadnych rozhovoroch s predstaviteľmi turistického sektora v pondelok uviedol, že polovica z týchto klientov sú občania Spojeného kráľovstva, 40 % pochádza zo škandinávskych krajín a zvyšok z Nemecka.

Perdios spresnil, že prioritou ministerstva je pomôcť ľuďom vrátiť sa domov. Dodal, že krach CK Thomas Cook zasiahne cyperský cestovný ruch, keďže klienti tejto spoločnosti sa podieľali 5 až 6 % (približne 250 000 ľudí) na ročnom počte zahraničných návštevníkov na Cypre. Do konca sezóny mala ešte spoločnosť priviezť na Cyprus viac ako 45 000 turistov.

Podľa neho existuje reálne riziko, že niektoré hotely nemusia dostať zaplatené za pobyty v júli, auguste a septembri. Odhaduje sa, že v dôsledku toho by majitelia hotelov mohli prísť až o 50 miliónov eur.

Španielsky prevádzkovateľ letísk Aena zase oznámil, že kolaps britskej cestovnej spoločnosti ovplyvnil 46 letov, väčšinou zo španielskych Baleárskych a Kanárskych ostrovov.

Na Kanárskych ostrovoch, ktoré sú populárnym celoročným cieľom turistov, uviazlo zhruba 30.000 klientov CK, uviedol José María Maňaricúa, prezident federácie hotelierov v provincii Las Palmas. Aj on sa obáva ekonomických dôsledkov pádu CK Thomas Cook, pretože väčšina rezervácií na zimnú sezónu, jednu z najrušnejších pre britských turistov, už bola potvrdená. Spoločnosť je druhým najväčším touroperátorom na ostrovoch, spresnil Maňaricúa.

Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva v Madride nedokázalo potvrdiť, koľko z odhadovaného celkového počtu 150 000 britských turistov v Španielsku je už na ceste do vlasti. Informovalo však, že repatriácie sa začali v pondelok na 11 letiskách na juhu Európy.

Belgická pobočka britskej turistickej spoločnosti Thomas Cook pokračuje vo svojej činnosti a snaží sa „obmedziť vplyv“ kolapsu materskej spoločnosti.

Thomas Cook Belgium zamestnáva 600 ľudí. Belgická pobočka vo svojom vyhlásení uviedla, že je zisková a jej služby využíva každý rok asi 700 000 rekreantov. Spoločnosť dodala, že na klientov, ktorí si rezervovali svoju dovolenku cez Thomas Cook Belgium alebo jej miestneho partnera Neckermann, sa vzťahuje poistenie CK proti úpadku.

Nemecká dcéra Thomas Cook, aerolínie Condor, oznámili, že zatiaľ pokračujú v prevádzke a požiadali vládu v Berlíne o preklenovací úver vo výške 200 miliónov eur.

Grécko medzitým organizuje návrat prvej „várky“ britských turistov do vlasti. Prvých 15 lietadiel dopraví britských dovolenkárov z ostrovov Kos, Korfu a Zakynthos. V priebehu nasledujúcich troch dní by malo odletieť z krajiny asi 22 000 Britov. Bez letu domov však zostáva okolo 50 000 ľudí.

Aj tuniská vláda pomáha klientom Thomas Cook, ktorí uviazli v krajine a turecká vláda sa obáva, že po páde britskej CK by ročne mohla prísť o 700 000 turistov zo Spojeného kráľovstva.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovná kancelária #thomas cook