Šefčovič o plyne: Rusi a Ukrajinci ukázali vôľu uzavrieť novú dohodu

Zástupcovia Ruska aj Ukrajiny ukázali dobrú vôľu k ďalším rokovaniam, ktoré by mohli viesť k uzavretiu novej zmluvy o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu.

20.09.2019 07:20
debata (33)

Novinárom to vo štvrtok povedal podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič po ďalšom kole rokovaní. Podľa Šefčoviča je nový kontrakt najlepšou variantou pre všetkých, EÚ je však pripravená aj na možnosť, že by po vypršaní súčasnej zmluvy na konci roka prestal plyn cez Ukrajinu prúdiť.

„Vydali sme sa správnym smerom,“ vyhlásil Šefčovič, podľa ktorého rozhovory dávajú nádej, že sa nový kontrakt včas podarí dohodnúť a uzavrieť.

Ukrajina má dlhodobo obavy, že Rusko jej územie po vypršaní súčasnej zmluvy obíde pri dodávkach do Európy prostredníctvom plynovodu Nord Stream po dne Baltického mora. Rusko tvrdí, že je pripravené v tranzite cez Ukrajinu pokračovať, pokiaľ bude táto trasa ekonomicky rentabilná.

Podľa Šefčoviča sa obe strany zhodli, že prípadná ďalšia zmluva musí byť v súlade s právom Európskej únie. Ukrajinská strana považuje za najdôležitejší objem plynu mieriaci cez jej územie, kým Rusko priamy predaj klientom na Ukrajine.

Kyjev má na tranzite plynu cez ukrajinské územie veľký záujem, pretože vytvára až tri percentá hrubého domáceho produktu.

Obchodné rokovania medzi oboma krajinami sa výrazne spolitizovali po ruskej anexii Krymu a postupe proruských separatistov na východe Ukrajiny. Súčasné kolo rokovaní sprostredkovaných EÚ bolo tretím od vlaňajšieho obnovenia rozhovorov.

Vyjednávačov však s blížiacim sa koncom roka a zvýšenou zimnou spotrebou plynu začína tlačiť čas. Na Ukrajine aj v niektorých krajinách EÚ panujú obavy, že po vypršaní zmluvy môže plyn prestať cez Ukrajinu prúdiť úplne.

„Sme na to veľmi dobre pripravení,“ vyhlásil v stredu Šefčovič. Podzemné zásobníky plynu v únijných krajinách sú podľa neho plné na 98 percent a Ukrajina má zásoby plynu o štyri miliardy kubíkov väčší ako vlani v rovnakom čase.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina #tranzit plynu