Odborári U. S. Steel dali premiérovi petíciu, chcú záchranu pracovných miest

Odborári U. S. Steel Košice (USSK) v stredu počas výjazdového rokovania vlády v Čani v okrese Košice - okolie odovzdali predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu petičné hárky s 8 834 podpismi zamestnancov USSK a dcérskych spoločnosti, ako reakciu na plánované prepúšťanie 2 500 zamestnancov do konca roka 2021.

18.09.2019 16:36
debata (22)

„Od vlády v petícii žiadame, aby vytvorila na národnej úrovni také podmienky pre našu fabriku a ďalšie vysokoenergeticky náročné firmy, aby sa to nedotklo zamestnanosti v tej miere a v takých číslach, ako to bolo prezentované v júli naším zamestnávateľom,“ uviedol po stretnutí s premiérom predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Vedenie U. S. Steel v piatok 19. júla oznámilo, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 ľudí. Urobili tak v súvislosti so situáciou na trhu s oceľou v Európe, ktorá sa nezlepšuje.

„V mesiaci júl odišlo 200 pracujúcich dôchodcov na motivačný balík a v auguste sme dohodli dodatok číslo osem, kde odišlo okolo 700 zamestnancov zo 820 žiadateľov. Drvivá väčšina odišla k 2. septembru a ďalších približne 70 zamestnancov bude odchádzať v priebehu nasledujúcich mesiacov,“ uviedol Varga.

„Treba si otvorene povedať, že fabrika vyprodukovala za posledné roky viac ako miliardu zisku a skoro cely tento zisk bol odvedený akcionárom a majiteľom do Spojených štátov. Tá fabrika v minulosti veľmi málo investovala a preto je tam aj značný investičný a morálny dlh, ktorý potom spôsobuje, že fabrika nie je taká efektívna ako možno niektoré iné fabriky podobného typu v Európe alebo inde vo svete, a teraz žneme neblahé následky toho všetkého,“ uviedol Pellegrini. Vláda si podľa neho uvedomuje, že USSK je spolu s Volkswagenom Slovakia jedným z najväčších zamestnávateľov v krajine, a preto musia dbať na to, čo sa bude diať na východe Slovenska.

V košickom U. S. Steel pracuje takmer 11-tisíc zamestnancov. Podnik patrí do americkej korporácie U. S. Steel.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #U.S. Steel Košice #hutníctvo