Ceny v obchodoch v auguste boli vyššie o 2,8 % ako vlani

Spotrebiteľské ceny boli v auguste na Slovensku o 2,8 % vyššie ako v rovnakom období vlani. Medziročná inflácia tak oproti júlu zmiernila svoju dynamiku o 0,1 percentuálneho bodu a priemerne za osem mesiacov tohto roka ceny stúpli o 2,6 %.

13.09.2019 11:25
debata (8)

Medzimesačne v auguste oproti júlu ceny stúpli o 0,2 %, kým v júli oproti júnu boli vyššie o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Na medziročnej báze rástli najmä ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 5,2 %, bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 3,8 %, reštaurácie a hotely o 3,7 %, rozličné tovary a služby o 3,5 %, alkoholické nápoje a tabak o 2,8 %, či pošty a spoje o 2,3 %. Zdraželi aj rekreácia a kultúra o 1,8 %, odevy a obuv o 1,7 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti a vzdelávanie zhodne o 1,5 % a zdravotníctvo o 0,9 %. Oproti vlaňajšiemu augustu klesli iba ceny v doprave o 1,9 %.

Medzimesačne v auguste oproti júlu vzrástli najmä ceny v doprave o 1,6 %. Vyššie boli aj ceny za alkoholické nápoje a tabak a rozličné tovary a služby zhodne o 0,3 %, reštaurácie a hotely o 0,2 %. Potraviny a nealkoholické nápoje, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti, zdravotníctvo a vzdelávanie zdraželi zhodne o 0,1 %. Znížili sa ceny odevov a obuvi o 0,7 % a rekreácie a kultúry o 0,1 %. Na júlovej úrovni zostali ceny za pošty a spoje.

„Napriek tomu, že počas niektorých mesiacov v rokoch 2017 a 2018 rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov rýchlejšie ako teraz, tempo ich aktuálneho medziročného zvyšovania je neprehliadnuteľné,“ komentuje augustovú infláciu analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Naposledy bola úroveň 5 % pri potravinách prekonaná v apríli 2018. Pod aktuálny vývoj cien potravín sa podľa nej zrejme podpisuje aj africký mor ošípaných, ktorý zvyšuje tlak na ceny mäsa. „Svoju rolu ale zohrávajú aj takpovediac mzdové náklady súvisiace s príplatkami za prácu v noci či cez víkend alebo samotný rast minimálnej mzdy,“ uviedla s tým, že cenotvorbu v prípade potravín ovplyvňuje aj stav úrody a s tým súvisiace ceny agrokomodít na svetových trhoch.

Inflácia je pritom podľa analytičky v posledných mesiacoch ovplyvňovaná pretrvávajúcou pozitívnou situáciou na trhu práce, nízkou mierou nezamestnanosti, nominálnym aj reálnym rastom platov a teda aj dobrou kúpyschopnosťou obyvateľstva. Postupne sa ale spomaľovanie ekonomického rastu začne zrejme podpisovať aj pod spomaľovanie rastu cien tovarov a služieb. „Ťahúňom zrejme aj naďalej zostanú vyššie ceny potravín a taktiež bývania. Počas nasledujúcich mesiacov preto očakávame úrovne medziročného rastu spotrebiteľských cien v rozpätí od 2,5 % do 2,8 %,“ dodala Sadovská.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v auguste dosiahla 2,4 %, pričom v júli to bolo 2,5 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v auguste 1,6 %, v júli bola na úrovni 1,9 %.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #ceny