Smer a SNS si skočili do vlasov pre zdraženie cigariet aj armádne nákupy

Kým minister financií Ladislav Kamenický predkladal na rokovaní vlády návrh na zvyšovanie cien cigariet, predseda národniarov Andrej Danko mu odkázal, že tým porušuje koaličnú zmluvu. SNS o takomto kroku nevedelo, a podľa Danka to Kamenický urobil bez vedomia lídrov koalície, teda Fica a Bugára. Smer sa bráni tým, že musí nájsť finančné zdroje na pokrytie prípadných výpadkov v rozpočte. Tie by nastali po schválení viacerých úprav, ktoré navrhujú jednotlivé koaličné strany. Pozrite si video TV Pravda, kde k zodpovednosti vyzýva Béla Bugár, ale aj minister financií Kamenický. Poslanec Smeru Ľubomír Petrák naopak tvrdí, že SNS o zdražovaní cigariet muselo vedieť, a vyzýva národniarov, aby šetrili na armádnych nákupoch.

11.09.2019 12:46 , aktualizované: 17:38
debata (234)

VIDEO: Pozrite si vo videu, čo pre zdraženie cigariet odkázal Danko ministrovi financií za Smer. A čo následne Dankovi odkázal poslanec Smeru Petrák. Vo videu hovorí aj Béla Bugár, ktorý sa snaží skrotiť vášne.

Video

Predseda SNS Andrej Danko povedal, že postup ministra financií považuje za porušenie koaličnej zmluvy a chystá sa zvolať koaličnú radu. Podľa Danka sa koalícia na zvyšovaní dane z tabaku nedohodla. „Zvýšenie dane prinesie do štátneho rozpočtu 101 miliónov eur v roku 2020. V rokoch 2021 a 2022 by to malo byť ročne okolo 137 miliónov eur,“ spresnil po vláde minister.

Danko: Fico ani Bugár o tom nevedeli

Šéf národniarov totiž tvrdí, že o návrhu na zvýšenie spotrebných daní nebol informovaný nie len on, ale ani predsedovia zvyšných koaličných strán Most-Híd a dokonca ani Smeru-SD, ktorého nominantom je aj minister financií Ladislav Kamenický.

„Mne nebude nijaký minister robiť tlačovú besedu, kde ma informuje, že ideme zaťažovať ľudí. Nevidím dôvod na porušovanie koaličnej zmluvy ďalej. Ani jeden sme o tomto návrhu nevedeli. Ani Béla Bugár, ani Robert Fico o tomto návrhu nevedeli,“ povedal s tým, že koaličná rada by sa mohla stretnúť už vo štvrtok, prípadne pred mimoriadnou schôdzou parlamentu.

Zároveň dodal, že peniaze, ktoré chce minister financií vybrať cez zvyšovanie daní na cigarety, by mohli byť vybrané aj iným spôsobom. Hovorí, že si vie predstaviť napríklad aplikáciu digitálnej dane, či zaťaženie nezdravých potravín. Zároveň má podľa neho vláda priestor aj na prijímanie motivačných opatrení na šetrenie v štátnej správe. Podľa Danka je ale úlohou ministra financií prísť s takýmito opatreniami vzhľadom na to, aké sú potreby rozpočtu.

VIDEO: Minister financií obhajuje a zdôvodňuje prekvapivé zdraženie cigariet. Pozrite si, čo povedal. ZDROJ: TASR

Video

Cigarety by išli hore o 40 centov

Novela zákona, ktorú vláda schválila s pripomienkami, podľa MF SR počíta so zvýšením spotrebnej dane na cigarety zo súčasných 64,10 eura na tisíc kusov (ks) na úroveň 74,60 eur/1000 ks. V praxi by to mohlo znamenať zvýšenie ceny škatuľky najpredávanejších cigariet v priemere približne o 40 centov. Teda zatiaľ čo dnes je priemerná cena takejto škatuľky približne 3,40 eura, od februára budúceho roka by sa mala zvýšiť v priemere asi na 3,80 eura, čo bude podľa Kamenického stále druhá najnižšia cena v porovnaní s okolitými krajinami. Konečné slovo v stanovení ceny pre spotrebiteľa však majú výrobcovia tabakových výrobkov.

MF SR upozornilo, že zvyšovanie cien cigariet je plánované vo všetkých krajinách V4 a väčšina z našich susedov plánuje zvýšenie cien aj pre bezdymové tabakové výrobky.

Novela zákona preto prináša zvýšenie sadzby aj pre tieto výrobky, a to zo súčasných 76,70 eur/kg tabaku na 146,10 eur/kg tabaku. Priemerná cena za škatuľku bezdymových cigariet by sa tak zvýšila asi o 50 centov, približne na 4 eurá, čím by sa Slovensko vyrovnalo okolitým krajinám. Súčasne sa zvyšuje aj sadzba spotrebnej dane na tabak na 89,30 eur/kilogram.

MF SR navrhuje účinnosť zmien od 1. februára 2020 s dvojmesačným prechodným obdobím. V praxi by to znamenalo, že cigarety so starými kontrolnými známkami, a teda nižšou cenou, by sa na Slovensku mohli dopredávať do 1. apríla 2020. Po tomto termíne už bude možný iba predaj cigariet a bezdymových tabakových výrobkov s novou sadzbou dane.

.....

VIDEO: Cigarety sa na východe vozia v chlebe aj v džúsoch. Pozrite sa na praktiky pašerákov. Colníci sa v teréne stretávajú s naozaj vynaliezavými úkrytmi pašerákov – v pneumatikách, rámoch bicykla, pečive, džúsoch, drevených doskách, kovových rúrach.

Video
234 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #cigarety #fajčiari #spotrebná daň