Jaguar predstavil nový Land Rover Defender z Nitry

Britská automobilka dnes svetu oficiálne ukázala novú podobu čistokrvného off-road vozidla Land Rover Defender. Terénny automobil predstavený na nemeckom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom sa exkluzívne bude vyrábať len v nitrianskom závode Jaguaru Land Rover.

10.09.2019 09:45 , aktualizované: 15:49
debata (32)

VIDEO: Pozrite si, ako bude v novom nitrianskom závode prebiehať výroba ikonického britského auta Land Rover Defender. Dozviete sa aj to, či bude nový model aj na elektrický pohon.

Video

V meste pod Zoborom automobilka už vytvorila 2 600 pracovných miest a aktuálne pokračuje v nábore ľudí najmä na pozície výrobných operátorov pre prevádzky karosáreň, montáž, lakovňa a kvalita. V priebehu leta nitriansky závod prijal ďalších zhruba 400 zamestnancov. Automobilka má onedlho dosiahnuť plný stav plánovej zamestnanosti (2 800 ľudí) potrebný na spustenie dvoch zmien. Plán je vyrobiť 150-tisíc vozidiel za rok. Ďalších niekoľko tisíc nových pracovných miest vytvorili dodávatelia Jaguaru na Slovensku. Unikátne je, že na jednej linke dokážu v Nitre vyrábať všetky automobily.

V lete tohto roka Jaguar Land Rover v Nitre išiel hore s platmi. Základná tarifná mzda pre vstupné pozície operátorov výroby vzrástla o 10,7 percenta na 792 eur za mesiac. „Celkové priemerné odmeňovanie pre základné vstupné pozície vo výrobe tak dosahuje úroveň 997 eur brutto. Zahŕňa základnú tarifnú mzdu, mesačný výrobný bonus do 15 percent, trinásty plat a príspevok na dopravu,“ informovala v júli tohto roka agentúru SITA manažérka pre firemné vzťahy Jaguar Land Rover Slovakia Miroslava Remenárová.

Najlacnejšia verzia nového vozidla bude stáť 35-tisíc libier (39 200 eur). Automobilka už prijíma objednávky, ktoré by mali zaručiť prosperitu aj pre nitriansky závod.

Krátko po tom, čo bolo auto predstavené v Nemecku prebehlo predstavovanie vozidla v nitrianskom závode Jaguaru. „Toto je najdôležitejšia premiéra roku pre Jaguar Land Rover. Naša budúcnosť je Land Rover Defender,“ povedal Russell Leslie, prevádzkový riaditel Jaguar Land Rover Slovakia.

Slovensko získalo štvrtú automobilku Jaguar Land Rover v roku 2015. V tom čase Slovensko porazilo v boji o automobilku susedné Poľsko. S britským investorom rokovali zástupcovia rezortu hospodárstva a pred finálnym verdiktom priamo vtedajší premiér Robert Fico.

Výroba predchádzajúcej verzie bola napriek rastúcemu záujmu oficiálne zastavená po 68 rokoch v januári 2016. Slovenská novinka bude mať narozdiel od predchodcu výrazne ľahšiu karosériu vďaka využitiu najmodernejších technológií spájania ocele a hliníka.

Pre slovenskú ekonomiku je spustenie výroby ďalšieho automobilu dobrou správou. Práve vďaka rozbehu výroby osobných motorových vozidiel je v Nitre aktuálne najnižšia nezamestnanosť na Slovensku, ktorá je na úrovni 1,99 percenta. Slovenská pobočka britskej automobilky totiž aktuálne stále naberá zamestnancov na druhú zmenu a šancu na nové zamestnanie majú ľudia s nízkou aj vysokou kvalifikáciou.

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda predstavenie nového Land Roveru Defender v Nitre.

Video

Aktuálne na Slovensku vyrábajú už štyri automobilové koncerny. V hlavnom meste má najväčšiu súkromnú fabriku na Slovensku nemecký koncern Volkswagen. V Trnave menšie osobné vozidlá vyrába francúzsky PSA Peugeot Citroën a v Žiline automobily hlavne pre automobilový trh produkuje kórejská Kia.

Ak bude zo strany zákazníkov obrovský záujem o Land Rover Defender, môže sa na Slovensku už v tomto roku vyrobiť rekordný počet osobných motorových vozidiel. Doteraz sa najviac automobilov vyrobilo v roku 2018, keď ich z domácich výrobných liniek zišlo 1 080 000. V slo­venskej ekonomike sa výrobou automobilov alebo ich súčiastok živí približne 120-tisíc ľudí. Samotná výroba osobných motorových vozidiel tvorila v minulom roku až 44 percent slovenského priemyslu a vývoz osobných motorových vozidiel tvoril 35 percent domáceho exportu.

Britská automobilka Jaguar Land Rover je členom indického automobilového koncernu Tata Motors a na Slovensku sa plánuje špecializovať na výrobu luxusných SUV vozidiel. Okrem dnes predstaveného Land Rover Defender sa v Nitre už vyrába Land Rover Discovery.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Land Rover Defender