Namiesto bielej iba zelená. Motoristom bude stačiť jedna karta

Motoristi by po novom mohli pri sebe nosiť menej dokladov o poistení vozidla. Na preukázanie povinného zmluvného poistenia (PZP) má stačiť už len zelená karta.

07.09.2019 09:56
debata (1)

Parlamentný finančný výbor tento týždeň odobril pozmeňujúci návrh Igora Federiča (Smer-SD) k novele zákona o Exportno – importnej banke, ktorý má túto novinku zaviesť. Novela je v parlamente v druhom čítaní a bude sa ňou zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi.

Biela karta je doklad o poistení vozidla, ktorý potvrdzuje platnosť PZP. Je vydávaná poisťovňou a každý poistenec je povinný ju mať pri sebe počas prevádzky motorového vozidla. Je však platná len na území Slovenska. Zelená karta má na rozdiel od tej prvej medzinárodnú platnosť a jej farba, forma a štruktúra je štandardizovaná v rámci krajín patriacich do Systému zelenej karty. „Poisťovne budú vydávať už iba jednu kartu, a to zelenú, biela odpadne. Chceme uľahčiť život občanom,“ zdôvodnil Federič.

Štátna tajomníčka rezortu financií Dana Meager v súvislosti s nepriamou novelizáciou uviedla, že táto zmena nemení systém PZP ako taký. „Nemení sa nastavenie PZP, nedotýkame sa sadzieb, systémových vecí. Chceli sme zjednodušiť ľuďom život, je to v ich prospech,“ vysvetlila Meager.

Poisťovne zrušenie bielej karty vítajú. „Už pri vzniku zákona o povinnom zmluvnom poistení sme namietali, že vydávanie potvrdenia o poistení zodpovednosti, tzv. bielej karty je zbytočný administratívny úkon, ktorý nemá prakticky žiadny zmysel, pretože platí iba pre územie Slovenska. Naproti tomu zelená karta, plným názvom Medzinárodná karta automobilového poistenia, je tiež potvrdením o existencii toho istého poistenia, ktorým sa vodiči preukazujú v zahraničí,“ priblížila pre TASR generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) Jozefína Žáková. Podľa jej slov asociácia od začiatku považovala za rozumné, aby zelená karta, ako potvrdenie o existencii poistenia, bola akceptovaná aj na území Slovenska. „Preto sme návrh na zrušenie bielej karty iniciovali a v plnom rozsahu ho podporujeme,“ dodala Žáková.

Pozmeňujúcim návrhom Federiča sa majú uskutočniť aj ďalšie zmeny, ktoré výbor odporúča parlamentu schváliť. „Pri povoľovaní vykonávania poisťovacej a zaisťovacej činnosti sa vyžadovali zoznamy osôb blízkych akcionárov. Keďže je toto nad rámec eurosmernice, tak od tohto sa upúšťa,“ doplnil Federič. Okrem toho sa do legislatívy preberie aj akceptácia dohody medzi Európskou úniou a USA o tzv. prudenciálnych opatreniach v oblasti poistenia. „Zaisťovne, ktoré majú sídlo na území USA, si nebudú musieť pre potreby vykonávania zaisťovacej činnosti na území Slovenskej republiky zakladať pobočku,“ dodal Federič.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doklady #povinné zmluvné poistenie