Kamenický pripomína kolegom ministrom: Výzva na šetrenie stále platí

Ministerstvo financií priebežne sleduje vývoj jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu a po zverejnení údajov z jesennej prognózy vývoja ekonomiky bude v prípade potreby reagovať. Povedal to v reakcii na údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR a upozornenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

06.09.2019 17:18
debata (1)

Piatkové údaje ŠÚ SR potvrdili spomalenie tempa rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na 2 %. Kamenický nevylúčil ani možnosť prípadného viazania výdavkov štátneho rozpočtu.

Podľa šéfa rezortu výzva na šetrenie pre koaličných ministrov stále platí. „Moja výzva na šetrenie znamená v určitom zmysle softwarning (priateľské upozornenie) na viazanie výdavkov,“ povedal Kamenický. Ministerstva by podľa neho mali zvážiť odloženie niektorých nákupov na budúci rok. „Toto má veľký vplyv na rozpočet,“ dodal minister.

Kamenický opäť pripustil, že tohoročný cieľ vyrovnaného rozpočtu je ohrozený, no tvrdil, že uterák do ringu zatiaľ nehádže. V súčasnosti podľa neho na ministerstve intenzívne pracujú na príprave budúcoročného rozpočtu, ktorý bude obsahovať aj očakávania vývoja ekonomiky v tomto roku.

Plánovaný vyrovnaný rozpočet na budúci rok, ktorý by malo ministerstvo pripraviť, však môžu skomplikovať okrem spomalenia ekonomického rastu aj niektoré opatrenia pripravované koaličnými stranami, napríklad zníženie dane z príjmov právnických osôb. Minister upozornil, že rezort nemá možnosť ovplyvniť rokovanie parlamentu a musí sa tiež riadiť koaličnými dohodami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #Ladislav Kamenický