Prečo obedy nie sú zadarmo? Maslo na hlave majú obce!

Obedy zadarmo odštartovali začiatkom tohto mesiaca. Najesť sa bude môcť vďaka štátnym dotáciám až pol milióna žiakov, za ktorých štát zaplatí viac ako 100 miliónov eur ročne. Zmenia obedy zadarmo to, že na obedy v školskej jedálni doteraz nechodil každý druhý žiak druhého stupňa základnej školy?

07.09.2019 12:00
debata (172)

VIDEO: Pozrite si rozhovor s riaditeľkou Základnej školy Za kasárňou, Monikou Hulenovou, ktorá vysvetlia prečo obedy nie sú úplne zadarmo.

Video

Na dotáciu 1,20 eura má od januára nárok každý predškolák, a od septembra aj žiak základnej školy, ktorý sa zúčastní na výchovno-vzdelávacej činnosti a odoberie stravu.

Celkom bezplatné však obedy zadarmo nie sú. Riaditeľka Základnej školy Za kasárňou, Monika Hulenová upozornila na poplatok za réžiu, ktorý dotácia nepokrýva. Ten rodičia v závislosti od obce buď platili aj predtým alebo ho hradila obec. Ide o náklady na platy kuchárok či investície do vybavenia, aj likvidovania odpadu. Tieto náklady po zavedení obedov zadarmo vzrástli, keďže počet stravníkov sa zvýšil a s tým aj nároky na kuchyne a jedálne.

Mnohé obce preto réžiu presunuli na plecia rodičov. V menších obciach si to mnohé samosprávy nedovolili, keďže volení zástupcovia sú v priamom kontakte s ľuďmi. Napríklad v Bratislave réžiu samosprávy presunuli na rodičov. Ak predtým platili za obedy napríklad 25 eur mesačne a réžiu (9 eur) platila obec, po novom zostala réžia pleciach rodičov.

Niekde sa neplatí vôbec, napríklad v Košiciach. V niektorých mestských častiach hlavného mesta však poplatok za réžiu vyjde aj na 20 eur mesačne. Niekde réžiu platili rodičia aj pred zavedením obedov zadarmo.

Na niektorých školách však príspevok od štátu vo výške 1,20 eura nepokrýva plnú cenu za obed. Od septembra sa totiž zároveň zvýšili pásma na nákup potravín.

Ak zariadenie školského stravovania pripraví stravu pod 1,20 eura, rozdiel môže byť použitý na skvalitnenie jedla. To potvrdila aj riaditeľka Základnej školy Za kasárňou Monika Hulenová, ktorá priestor pre zvyšovanie kvality obedov zadarmo v ich škole vidí. „My máme stravnú jednotku o pár centov nižšiu ako je dotácia od štátu, takže bude priestor aj na to, aby sa kvalita zvýšila,“ vysvetlila Hulenová.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba
Viac na túto tému: #školský rok #obedy zadarmo