Slovensko brzdí, prídu horšie časy

Pokles zahraničného dopytu sa už prejavil aj na Slovensku. V druhom štvrťroku tohto roka totiž spomalil rast slovenskej ekonomiky. Podľa spresnených štatistík rástol hrubý domáci produkt medziročne 2 % tempom. Vývoj sklamal analytikov, zhoršujú preto odhad rastu na tento rok.

06.09.2019 12:17
debata (1)
Výrazné spomalenie slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku tohto roka podľa analytika VÚB Michala Lehutu spôsobil najmä pokles čistých vývozov. „Aj na Slovensku sa tak už prejavil pokles zahraničného dopytu, keď exporty klesli o 1,9 %, teda najviac od krízového roku 2009. Po silnom druhom štvrťroku 2018 sa však prepadli aj fixné investície, a to medziročne o 3,8 %, ktoré tvoria súčasť domáceho dopytu,“ vysvetľuje Lehuta.

Tiež podľa jeho slov klesli investície do nových stavieb, ale aj do strojov a zariadení v nefinančných podnikoch. „Rast slovenského hospodárstva tak ťahala už len relatívne slabá spotreba domácností a spotreba verejnej správy,“ doplnil Lehuta.

Analytika UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomíra Koršňáka vývoj ekonomiky v druhom štvrťroku sklamal. „Výhľad pre slovenskú ekonomiku na tento rok zhoršujeme z 3 % na 2,6 %, na budúci rok z 2,6 % na 2,3 %. Nálada v európskej i slovenskej ekonomike naznačuje, že významnú korekciu slabších čísel z druhého štvrťroka smerom nahor v nasledujúcich štvrťrokoch nie je možné očakávať ani po prípadnom odznení dočasných domácich faktorov,“ očakáva Koršňák.

Rast slovenskej ekonomiky v najbližšom období pritom ohrozujú viaceré riziká. „Neistoty okolo časovania i formy brexitu i rozsahu a časovania ďalších protekcionistických opatrení v globálnej ekonomike by sa dali menovať ako hlavné riziká v externom prostredí, od ktorého je malá otvorená ekonomika, akou je aj Slovensko, extrémne závislá. Ich simultánne pôsobenie by v extrémnom prípade mohlo ekonomický rast vymazať aj úplne,“ varuje Koršňák.

Slovenskú ekonomiku tak podľa analytikov v najbližšom období čakajú horšie časy po relatívne silnejšom ekonomickom raste. Vyčítajú však vláde, že sa na ne dostatočne nepripravila. Problém vidia v zaostávajúcich investíciách, ako aj v nedostatočnej transformácii ekonomiky založenej viac na inováciách.

„Výrazný stimul nedokáže v čase cyklického spomaľovania ekonomike dodať ani vláda, priestor na silný fiškálny impulz je limitovaný, keď Slovensko nevyužilo dobré ekonomické časy na výraznejšiu konsolidáciu verejných financií a časť dobrého výkonu ekonomiky doslova ‚prejedlo‘,“ dodal Koršňák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Slovensko #HDP