Vlna rekreačných poukazov v podnikoch. Hotelieri sa tešia, firmy nie

Štátom dotované rekreačné poukazy na domácu dovolenku vyvolali značný záujem u zamestnancov. Kým ľudia či hotelieri si novinku pochvaľujú, firmy sa sťažujú na administratívu a náklady. Príspevok je 55 percent, a to až do výšky 275 eur ročne, ale zamestnávateľ z neho nemusí odvádzať dane ani odvody. Novinka funguje od januára.

03.09.2019 14:00
debata (2)

Rekreačné poukazy už využilo 15 percent zamestnancov obchodného reťazca Tesco. Spoločnosť zatiaľ neeviduje žiadne problémy s poukazmi, aj keď do budúcnosti by podľa hovorkyne Veroniky Bush uvítali jednoznačný výklad legislatívy, najmä v súvislosti s ich uhrádzaním.

Ďalšia veľká spoločnosť Volkswagen vyplatila vlani svojim zamestnancov benefity vo výške 600-tisíc eur. Problémom so zavedenými rekreačnými poukazmi je najmä zvýšená administratíva. Podľa slov hovorkyne Volkswagenu Lucie Kovarovič Makayovej „ku koncu júla o rekreačný príspevok prejavilo záujem takmer 1¤040 zamestnancov“. VW však vidí problémy v personálnych nákladoch a do budúcnosti avizuje, že v dôsledku nových zákonov bude regulovať firemné benefity.

Viacero slovenských zamestnávateľov poskytovalo svojim zamestnancom firemné benefity už predtým, ako boli zavedené rekreačné poukazy. Volkswagen Slovakia poskytuje svojim zamestnancom aj príspevok na dovolenku mimo Slovenska, tento benefit využilo 1 260 zamestnancov. Pri príspevku na dovolenku v zahraničí sú podmienky na čerpanie odlišné. Zamestnanec nemusí pracovať vo firme dva roky, hodnota sa posudzuje na základe rodinného stavu či počtu detí. Na tieto benefity využívajú firemný sociálny fond, kde sa hodnota môže vyšplhať až do 700 eur.

"Najobľúbenejšie destinácie zamestnancov sú každoročne stredomorské letoviská v Chorvátsku a Taliansku či Turecko,“ dodáva Makayová.

Ladislav Procházka, hovorca spoločnosti Slovnaft, uviedol, že rekreačné poukazy využilo 190 zamestnancov. Slovnaft ponúka takisto viaceré benefity pre zamestnancov, či už vo forme športových aktivít, či zliav do 50 percent pre zamestnanca a pre troch členov rodiny. Automobilka Kia Motors Slovakia od januára 2019 eviduje 500 zamestnancov, ktorí využili rekreačné poukazy, pri počte zamestnancov viac ako 3 800.

„Výdavky predstavujú zatiaľ približne 75-tisíc eur. Najvyšší nárast však očakávame po skončení mesiaca august,“ hodnotí hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Ján Žgravčák. Odhaduje, že celkové ročné výdavky budú asi 880-tisíc eur. Takisto v minulosti fungovali vo firme príspevky zo sociálneho fondu, keď mohli zamestnanci dostať rekreáciu zadarmo. Problém s rekreačnými poukazmi vidí v zložitom dokladovaní.

„Pomohlo by, keby MF SR stanovilo jednotný vzor dokladu na príspevok na rekreáciu a jeho náležitosti pre tento účel, pretože ubytovacie zariadenia sa často pýtajú samotného zamestnanca, čo tam chcú mať napísané,“ povedal Žgravčák.

Viceprezident Zväzu cestovného ruchu SR Ján Svoboda hodnotí rekreačné poukazy pozitívne. "Môžeme konštatovať, že to bol skvelý nápad, ktorý je merateľný a hovoríme o dvojcifernom náraste cestovného ruchu,“ zhodnotil Svoboda.

Zamestnávatelia vidia v opatrení rezervy. „Povinné rekreačné poukazy diskriminujú časť zamestnancov, odmeňujú aj neproduktívnych pracovníkov, komplikujú účtovníctvo a dokladovanie,“ uviedla hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Filová Špániková. Riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor dopĺňa, že zamestnávateľ by mal platiť zamestnancovi mzdu za jeho prácu, a nie bonusy v podobe rekreačných poukazov.

Vyzerá to však tak, že poukazy prispeli k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Predpokladá sa, že rekreačné poukazy využilo viac ľudí počas leta ako počas zimy. „Kým nebudú vyhodnotené doterajšie skúsenosti z ich fungovania, je z pohľadu rezortu dopravy predčasné sa vyjadrovať k takto odbornej téme, ktorá ešte bude predmetom rokovaní,“ uviedol odbor komunikácie ministerstva dopravy a výstavby SR.

Rekreačný poukaz je možný uplatniť si pri pobyte minimálne na dve noci. Zamestnanec musí pracovať vo firme minimálne dva roky a firma musí mať minimálne 49 zamestnancov. Koaličná SNS zvažuje aj nový, nepovinný športový poukaz, ktorý by mal byť v rovnakej sume ako ten rekreačný, teda do výšky maximálne 275 eur.

Líder SNS Andrej Danko tiež povedal, že do budúcnosti by nárok na rekreačný poukaz mohli mať všetci zamestnanci. Danko chce tiež vybudovať ministerstvo cestovného ruchu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #rekreačné poukážky