RegioJet kúpi najmodernejšie lokomotívy Bombardier, budú jazdiť aj na Slovensku

Dopravca RegioJet nakúpi pätnásť najmodernejších lokomotív Bombardier TRAXX MS3. Súčasťou uzavretej zmluvy so spoločnosťou Bombardier Transportation je aj opcia na dodávku desiatok ďalších lokomotív.

03.09.2019 11:36
debata (2)

Ide o prvú objednávku novej generácie viacsystémových rušňov určených pre výkony v osobnej vlakovej doprave. Ako v utorok informoval RegioJet v tlačovej správe, je to najväčšia investícia v jeho histórii. Lokomotívy nasadí na svoje súčasné aj nové vnútroštátne a medzinárodné vlakové spoje v Českej republike, na Slovensku (do Bratislavy a Košíc), v Rakúsku a Maďarsku.

RegioJet predpokladá dodávky prvých lokomotív na základe novej uzavretej zmluvy v nasledujúcom roku. Uzavretá zmluva nadväzuje na predchádzajúcu z roku 2017, na základe ktorej RegioJet kúpil lokomotívy TRAXX MS2e. Obstaranie nových rušňov je súčasťou masívnej expanzie RegioJetu v stredoeurópskom regióne, podporia plánovaný rast výkonov dopravcu v roku 2020 až o 100 percent. Prvýkrát v praxi bude využité nové on-line riešenie pre dodávky náhradných dielov od spoločnosti Bombardier. Jeho súčasťou je plán, ktorý sa týka objednávok dielov lokomotív bez potreby vedenia vlastnej evidencie u prevádzkovateľov.

" Aktuálne prevádzkujeme štyri lokomotívy TRAXX MS2e, ktoré sú spoľahlivou a osvedčenou súčasťou nášho rušňového parku," uviedol prevádzkový riaditeľ RegioJetu Jiří Schmidt.

RegioJet je prvým prevádzkovateľom v osobnej železničnej doprave, ktorý si objednal lokomotívy novej generácie TRAXX MS3. „Rušne radu TRAXX 3 už od začiatku tohto roka preukazujú vysokú úspešnosť v rámci komerčnej prevádzky v Taliansku,“ povedal manažér rozvoja obchodných aktivít spoločnosti Bombardier Transportation pre krajiny strednej a východnej Európy Tomáš Holý.

Nová objednávka dopravcu RegioJet zvyšuje celkový počet lokomotív TRAXX 3, v súčasnosti najmodernejších elektrických lokomotív na trhu, objednaných európskymi zákazníkmi na 170. Dopravcovia v súčasnosti prevádzkujú viac ako dvetisíc lokomotív radu TRAXX v dvadsiatich krajinách. Spolu tieto lokomotívy ročne najazdia okolo 300 miliónov kilometrov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #RegioJet #Bombardier