Superlacné nákupy v Maďarsku. Euro oproti forintu kraľuje

Ľuďom žijúcim pri hraniciach sa mimoriadne oplatí cestovať na nákupy do susedného Maďarska. Forint je najslabší od vzniku spoločnej európskej meny a vo štvrtok sa jedno euro dalo vymeniť za 331,85 forintu. Pri rekordne nízkom kurze môže jeden nákup potravín v Maďarsku ušetriť rodinnému rozpočtu desiatky eur.

01.09.2019 20:00
debata (24)

V Poľsku za jedno euro dostanete 4,39 zlotého, čo je najviac za posledné dva roky roky. Ešte na začiatku júla bol kurz 4,24 zlotého za euro. Nákupy tam takisto pre Slovákov zlacneli. Najväčší kurzový posun však nastal v Maďarsku.

„Za nákupmi do Maďarska sa oplatí vyraziť ľuďom žijúcim maximálne 50 kilometrov od hraníc. V opačnom prípade to, čo ušetria, minú na pohonné hmoty. Tiež je veľmi dôležité obetovať trochu času na nájdenie zmenárne s najvýhodnejším kurzom a najnižšími poplatkami. V takom prípade dokážu Slováci na jednom rodinnom nákupe ušetriť desiatky eur,“ povedal analytik prieskumnej agentúry Terno Ľubomír Drahovský.

Výhodné môže byť aj zaplatiť za nákup kartou, keď sa použije devízový kurz. Aktuálne napríklad kilo červených zemiakov stojí v maďarskom Tescu 179 forintov (0,54 ·) a na Slovensku až 1,19 eura. Jeden liter slnečnicového oleja Vénusz stojí 449 forintov (1,35 ·) a na Slovensku 1,79 eura. Peceň kilogramového polotmavého chleba sa zas predáva za 219 forintov (0,66 ·) a na Slovensku sa kilo bratislavského chleba predáva až za 1,58 eura.

„Potraviny kúpené od miestnych farmárov priamo na trhu sú väčšinou ešte oveľa lacnejšie ako tie v obchodných reťazcoch. Lacnejšie je aj oblečenie a za veľkými nákupmi sa dnes jednoznačne oplatí ísť do Maďarska,“ povedal obyvateľ Štúrova János Rigo. Lacná maďarská zelenina pochádzajúca z miestnych veľkoskladov sa v bratislavskej tržnici na Miletičovej ulici dlhé roky predáva ako čerstvá slovenská zelenina. „Pri nákupe údených mäsových výrobkov tiež treba počítať s väčšou pikantnosťou maďarských klobás aj salám. Práve odlišná chuť láka mnoho Slovákov na nákupy aj v časoch menej výhodného kurzu,“ dodal Drahovský.

forint, Maďarsko, graf

Za čoraz slabším maďarským forintom stojí Maďarská centrálna banka, ktorá depozitnú sadzbu drží na úrovni mínus 0,5 percenta. Pri záporných úrokoch totiž finančné domy reálne platia za uloženie finančnej hotovosti v Maďarskej centrálnej banke. Napríklad pri uložení 100 miliónov forintov na jeden rok dostane investor naspäť len 99,5 milióna forintov. Práve pre nízke úrokové sadzby sa dá jedno euro vymeniť až za 331,85 forintu. Na porovnanie, silnejšia česká koruna má depozitnú sadzbu na úrovni jedného percenta a aktuálne sa dá jedno euro vymeniť za 25,915 koruny.

„Maďarský forint oslabil oproti euru vplyvom holubičieho zasadnutia Maďarskej centrálnej banky, ktorá sa nechystá utiahnuť menovú politiku v najbližšom období, ako aj vďaka prebytočnej medzibankovej likvidite v Maďarsku a sentimentu v zahraničí,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Slabší kurz forintu zároveň zlacňuje dovolenku v obľúbených maďarských kúpeľoch či pri známom jazere Balaton, alebo historicky krásnom hlavnom meste Budapešť.

„Pre domácich, maďarských exportérov, je slabší forint dobrou správou, keďže ich vývozy robí pre zahraničie atraktívnejšími. Na druhej strane, pre maďarských spotrebiteľov a spoločnosti dovážajúce tovar z krajín eurozóny sa takto náklady o niečo zvýšia,“ dodala Muchová. Za oslabovaním maďarskej meny stojí aj súčasné napätie, ktoré vo svetovom hospodárstve vyvolala nečakaná eskalácia obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Na nižšie hodnoty meny vo visegrádskom regióne tlačí aj možnosť tvrdého brexitu a hrozba recesie v Nemecku. Pre tieto problémy čelí hrozbe razantného oslabenia zlotého susedná Poľská republika a ťažkosti pociťuje aj česká koruna. V celom regióne sa vďaka prijatiu eura zatiaľ jedine Slovensko vyhlo rizikám spojeným s prudkým oslabením vlastnej meny.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #forint