Banky na Slovensku hľadajú cestu, ako zarobiť v ére nízkych úrokov

Prostredie nízkych úrokových sadzieb na Slovensku núti finančné domy držať svoje náklady na uzde, aby dosiahli požadovanú ziskovosť.

31.08.2019 12:23
debata (5)

Tá je síce ešte stále vyššia ako priemer Európskej únie (EÚ), ale finančné domy musia hľadať spôsoby, ako si ju udržať. Jednou z možností je zmena ich obchodného modelu. Upozorňujú na to analytici VÚB banky v najnovšom analytickom mesačníku.

Banky si ziskovosť v súčasnosti držia najmä vďaka rýchlemu rastu úverov a znižovaniu ich rizikovosti. S pribúdajúcimi signálmi o spomaľovaní ekonomiky však budú tieto faktory podľa analytikov slabnúť. Okrem toho Európska centrálna banka avizuje nové kolo uvoľňovania menovej politiky. „Bankám tak výrazne klesnú úrokové príjmy a zároveň sa im krátia možnosti, ako ušetriť na úrokových nákladoch, najmä pri vkladoch domácností,“ konštatujú analytici VÚB.

Banky zarábajú na úrokoch menej, a hoci menej aj na úrokoch platia, v čistom s úrokovými príjmami podľa analytikov VÚB „prešľapujú na mieste“. V prostredí negatívnych úrokových sadzieb sa preto podľa analytikov bude čistá úroková marža čoraz viac zužovať. „To bude tlačiť nielen na ziskovosť bánk, ale aj na zmenu ich obchodného modelu zameraného na tradičné sprostredkovanie úverov a vkladov. Zároveň budú banky ešte viac ako doteraz musieť pracovať na produktivite a úsporách z rozsahu,“ očakávajú analytici.

Čisté úrokové výnosy, ktoré tvoria väčšinu príjmov bankového sektora, v prvom polroku tohto roka dosiahli 77 %. Pred piatimi rokmi to bolo vyše 80 %. Finančné domy tak podľa analytikov hľadajú iné zdroje výnosov, a to najmä v oblasti poplatkov a provízií. „Príjmy z nich bankám prinášajú zhruba o štvrtinu viac zdrojov ako pred piatimi rokmi. Ich podiel na celkových príjmoch tvorí aktuálne vyše 26 % v porovnaní s 21 % pred piatimi rokmi,“ vyčíslili analytici VÚB.

Banky sa snažia zarobiť aj na obchodovaní na finančných trhoch, šetria tiež na nákladoch. „Banky hľadajú úspory predovšetkým vo veľkosti a efektivite distribučnej siete,“ upozornili na to analytici. Počet pobočiek v sektore klesol za posledných päť rokov o 9 %, počet zamestnancov je stabilizovaný okolo úrovne 19.500 pracovníkov. Rast miezd však spôsobuje, že bankový sektor platí zhruba o pätinu viac ako pred piatimi rokmi. „Aj preto sa banky snažia čoraz viac svoje procesy automatizovať,“ podotkli analytici. V oblasti nákladov je však dobrou správou pre banky pomer nesplácaných úverov, ktorý k celkovým úverom klesol ku koncu júna na historické minimum 3,1 %.

Finančné domy na Slovensku si tak ziskovosť ešte držia, ale to sa môže zmeniť. „Pre slovenské banky je scenár negatívnych úrokových sadzieb obzvlášť veľkou výzvou. Banky budú na úrokoch z úverov zarábať ešte menej. Na úrokových nákladoch však už veľa neušetria, pretože najmä v prípade vkladov domácností je nulová sadzba hranicou, ktorú sa zrejme nedá podliezť,“ očakávajú analytici VÚB.

Negatívne úrokové prostredie preto bude viesť ešte k výraznejšiemu poklesu marží ako doteraz. „Aj v Európe sú bankové sektory, ktoré úspešne fungujú s podobnou, či ešte nižšou úrokovou maržou. Tie sa však orientujú aj na iné ako tradičné bankové podnikanie a pracujú s aktívami, ktoré sú v pomere k HDP násobkami parametrov slovenského bankového sektora,“ dodali analytici s tým, že perspektíva ďalšieho poklesu úrokových marží bude tlačiť na zmenu obchodného modelu bánk aj na Slovensku a budú musieť viac pracovať aj na produktivite.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #úvery #banky #hypotéka #úroky