Každé dve minúty električka. Bratislava zahustí dopravu na Račianskej

Dopravný podnik Bratislava (DPB) spúšťa od pondelka do prevádzky novú električkovú linku 7. Jej trasa bude začínať na prestupnom uzle integrovanej dopravy pri železničných staniciach Vinohrady a Predmestie. Cestujúcich odvezie k prestupným uzlom Račianske mýto, Blumentál a na Hlavnú stanicu.

31.08.2019 10:10 , aktualizované: 13:08
debata (2)

Po Račianskej ulici tak bude premávať historicky najvyšší počet električiek. Električkové linky 3 a 7 tu spoločne vytvoria 120-sekundový interval.

Vďaka novej linke sa na Račianskej radiále navýši celková prepravná kapacita električiek oproti prázdninovému režimu zhruba o 70 percent. DPB je na tejto trati pripravený odviezť 9000 cestujúcich za hodinu.

„Budeme spoločne s magistrátom sledovať vyťaženie električiek a ak by kapacitne nestačil ani nový model prevádzky, budeme riešiť možnosť predĺženia ranných spojov linky 7 až na konečnú do Rače,“ informoval manažér PR a marketingu DPB Martin Žarnovický. Linka 7 bude premávať v čase najväčších prepravných nárokov, teda cez pracovné dni ráno od 5.30 do 9.00 h a popoludní od 14.00 do 18.00 h.

Starosta bratislavskej Rače Michal Drotován však tvrdí, že mestská časť od magistrátu naďalej žiada, aby električková linka 7 premávala z Komisárok, nakoľko veľké množstvo ľudí prestupuje práve v Rači na električky zo Svätého Jura a Pezinka. „Navrhované riešenie iba od Železničnej stanice Vinohrady považujeme za nedostatočné. Vo vzťahu k cieľu zníženia automobilovej dopravy na Račianskej radiále je nevyhnutnosťou, aby boli električky do Rače posilnené,“ vyhlásil na sociálnej sieti starosta.

Zmeny sa chystajú aj v ostatných častiach mesta. Električku linky 2 v plnej miere nahradí priame spojenie s centrom linkou 4. Zachované bude aj priame spojenie medzi Železničnou stanicou Nové Mesto a Hlavnou stanicou, a to rýchlejšími vlakmi linky S70, v ktorých vďaka integrovanej doprave platia rovnaké električenky a cestovné lístky na MHD, ako v električkách, autobusoch a trolejbusoch.

„V polovici septembra DPB posilní prevádzku autobusov 31 a 39, ktoré vozia študentov z centra mesta na vysokoškolské internáty. Od 15. septembra bude premávať aj špeciálny autobus 131, ktorý počas nedieľ a sviatkov bude voziť študentov z Hlavnej stanice expresne až k internátom v Slávičom údolí,“ spresnil Žarnovický. Prevádzka sa obnoví i na linke 184 z Hroboňovej na Ekonomickú univerzitu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #električka