Spor USA - Čína drží pod krkom aj ázijské štáty, ktoré s ním nič nemajú

Americko-čínska obchodná vojna ohrozuje nezúčastnené ázijské štáty, píše spravodajský server BBC.

29.08.2019 11:51
debata (3)

Hoci na ne obchodné clá nie sú uvalené, ocitajú sa menšie z nich, ako je Hongkong alebo Singapur, na prahu recesie. Väčšie ázijské ekonomiky – India, Japonsko a Južná Kórea – potom prevažne spomaľujú.

Hrubý domáci produkt (HDP) samotnej Číny, ktorá je ohniskom obchodného sporu, slabne už niekoľko rokov. V druhom štvrťroku rástol tempom 6,2 percenta, teda najpomalšie od začiatku 90. rokov. Teraz sa tlak na túto najväčšiu ázijskú ekonomiku ešte stupňuje pre spor so Spojenými štátmi, pretože do USA mieri zhruba 20 percent čínskeho exportu.

Podľa ekonóma spoločnosti Oxford Economics Louisa Kuijsa predstavuje ale ešte väčšie nebezpečenstvo neistota, kedy sa dlhotrvajúci obchodný spor skončí.

Domáca spotreba podržala Japonsko

Obchodné vojna a čínske ekonomické spomalenie doliehajú aj na Japonsko. Tretia najväčšia svetová ekonomika po USA a Číne sa potýka s poklesom globálneho dopytu po svojej elektronike a po automobilových súčiastkach. V druhom štvrťroku podľa predbežných údajov ale vzrástla o 0,4 percenta a dokonca prekonala aj odhady analytikov, predovšetkým vďaka silnej domácej spotrebe. To by sa však podľa ekonóma Marcela Thielianta zo spoločnosti Capital Economics mohlo čoskoro zmeniť, pretože Tokio sa od októbra chystá zvýšiť daň z obratu.

Indický motor slabne

Na domácu spotrebu sa spoliehala aj India. Tento motor tretieho najväčšieho ázijského hospodárstva ale slabne rovnako ako domáce investície. Rast HDP bývalej najrýchlejšie rastúcej svetovej ekonomiky v období od januára do marca klesol na päťročné minimum 5,8 percenta.

Washington pripravil Indiu o kľúčové obchodné zvýhodnenie, Dillí ako odvetu zvýšilo clá na niektoré americké produkty. Indická centrálna banka tento rok už štyrikrát znížila základnú úrokovú sadzbu a očakáva sa, že tento rok by mali začať platiť podporné ekonomické opatrenia, píše BBC.

Honkong aj Singapur môžu spadnúť do recesie

Veľmi výrazne pociťuje spomaľovanie čínskej ekonomiky a obchodnú vojnu Hongkong. Ázijské finančné centrum navyše zápasí aj s domácimi nepokojmi a kombinácia týchto faktorov by ho podľa niektorých ekonómov mohla onedlho zahnať do recesie, ktorá sa zvyčajne definuje ako dva štvrťroky poklesu HDP za sebou. Údaje za tretí štvrťrok budú zverejnené v novembri. V druhom kvartáli hongkonská ekonomika medzikvartálne klesla o 0,4 percenta.

Slabý globálny dopyt, pomalší hospodársky rast v Číne a obchodnej vojna zasiahli aj na obchode závislý Singapur. Ekonomický výhľad tohto mestského štátu zatemňuje nižší záujem o elektronické výrobky a ekonómovia aj v jeho prípade počítajú s tým že sa v treťom štvrťroku prepadne do recesie. Vplyv obchodnej vojny na Hongkong a Singapur je „silnejší ako na Čínu samotnú, aj keď týmto krajinám nikto clá nezavádza,“ povedal BBC Kuijs.

Obavy z recesie sa tento rok objavili aj v Južnej Kórei. Soulu sa ju ale podarilo odvrátiť, pretože vláda do ekonomiky naliala masívne finančné prostriedky. HDP Južnej Kórey v druhom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi stúplo o 1,1 percenta. V prvom štvrťroku ale juhokórejská ekonomika oslabila najprudšie od vypuknutia globálnej finančnej krízy. Okrem viaznúceho vývozu technológií ohrozuje ekonomický výhľad Soulu ešte aj obchodný spor s Japonskom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Ázia #obchodná vojna #clá