Lietanie bez pilotov? V Číne testujú prepravu ľudí dronmi

Čína by mohla ako prvá krajina na svete začať prepravovať pasažierov na pravidelných linkách bezpilotnými dronmi.

28.08.2019 22:43
dron Ehang Foto:
V Číne testujú prepravu ľudí dronmi.
debata (4)

O pilotnom projekte čínskeho startupu Ehang v spolupráci s juhočínskym mestom Kuang-čou, ktorý chystá tri pravidelné linky medzi veľkými čínskymi mestami už tento rok alebo v roku 2020, informoval CNBC spoluzakladateľ firmy Derrick Siung.

Čína nie je jediná, testy bezpilotných dronov vykonáva napríklad aj Dubaj. Jej program ale nie je v takej pokročilej fáze ako ten čínsky. V uplynulých dvoch rokoch otestovali svoje verzie autonómnych dronov aj výrobcovia lietadiel Airbus a Boeing. Ďalším hráčom na tomto poli je potom podľa CNBC aj nemecký startup Lilium.

Ehang je si istý bezpečnosťou letov. Startup podnikol už približne 2000 pokusných ciest za rôznych poveternostných podmienok v Číne aj za jej hranice. Podľa Siunga sú jeho stroje bezpečnejšie ako tradičné lietadla, okrem iného preto, že majú 16 vrtúľ a 16 motorov a účinný systém napájania.

„Aj keď prídete o viac motorov, stále sa vám nič nemôže stať,“ vysvetľuje Siung. Jeho firma teraz pracuje spolu s úradmi mesta Kuang-čou na príprave štartovacích a pristávacích plôch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #aerolinky #dron