Pre Peking nie je Trump dôveryhodný partner

Čína sa v obchodnej vojne s USA pripravuje na najhoršie po viacerých nečakaných kotrmelcoch amerického prezidenta Donalda Trumpa, uviedla agentúra Bloomberg.

28.08.2019 11:30
debata (15)

Zrejme nikoho viac neprekvapila správa, že Čína kontaktovala Trumpovu administratívu so žiadosťou o obnovenie obchodných rokovaní, než samotný Peking. Po týždni mätúcich signálov sa hlavnou prekážkou na dosiahnutie dohody s USA stala Trumpova dôveryhodnosť, uviedli pre Bloomberg čínske zdroje oboznámené s rokovaniami. Len málo z vyjednávačov v Pekingu predpokladá, že je možné dosiahnuť dohodu pred budúcoročnými prezidentskými voľbami v USA. Hlavným dôvodom je, že zrejme nikto sa neodváži radiť, aby čínsky prezident Si Ťin-pching podpísal dohodu, ktorú Trump nakoniec poruší.

Trump v pondelok na okraji samitu lídrov skupiny G7 vyhlásil, že čínski vyjednávači sa telefonicky spojili s predstaviteľmi jeho administratívy a chcú obnoviť obchodné rokovania. Dodal, že Čína chce za každú cenu dosiahnuť dohodu, keďže obchodná vojna s USA výrazne poškodila čínsku ekonomiku.

Trumpove vyhlásenia sa síce postarali o titulky a podporili akcie, ale čínski predstavitelia dali najavo, že nevedia, o čom americký prezident hovorí. Navyše, čo je ešte horšie, Trumpova snaha vykresliť Čínu ako ustupuje pri rokovaniach, potvrdila obavy, že mu nemožno dôverovať.

„Trumpove kotrmelce ešte viac zvýšili nedôveru,“ uviedol Tchao Tung z Credit Suisse Private Banking. Dodal, že tým pádom je rýchle riešenie obchodnej vojny prakticky nemožné.

Peking podľa troch čínskych zdrojov pripravuje opatrenia pre prípad, že sa s Washingtonom nedohodne. Patria medzi ne napríklad opatrenia na podporu ekonomiky, ale aj možnosť zaradenia amerických spoločností na zoznam nespoľahlivých firiem.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok uviedlo, že nič nevie o telefonátoch, ktoré spomínal Trump. Čínske médiá uviedli, že Trump prikladá nenáležitú váhu kontaktom oboch strán na technickej úrovni, a že Čína svoj postoj nemení.

Aj keď čínski predstavitelia sú naďalej ochotní pokračovať v obchodných rokovaniach, pripravujú sa na obmedzenie väzieb s najväčšou svetovou ekonomikou. To sa stalo ešte akútnejšie po tom, čo Trump na Twitteri „nariadil“ americkým firmám, aby hľadali alternatívy k Číne. Čínsky prezident po stroskotaní rozhovorov v máji opäť vyzýval na sebestačnosť v oblasti kľúčových technológií.

Aj keď Čína bola otvorená dohode, ktorá by zahŕňala zvýšenie nákupu poľnohospodárskych tovarov z USA, politicky je pre čínskeho prezidenta nemožné podpísať dohodu, ktorá by ponechala v platnosti americké clá. Takisto nemôže súhlasiť s privatizáciou niektorých častí ekonomiky, ktoré sú kľúčové pre zachovanie moci Komunistickej strany, ako sú niektoré štátne firmy.

Obe strany by sa mali stretnúť v septembri a mali by pokračovať v rokovaniach. Z pohľadu Pekingu bude ich pokrok závisieť od Trumpových politických kalkulácií pred budúcoročnými voľbami. A v prípade dohody bude chcieť čínska strana nepriestrelné záruky, že Trump nemôže porušiť svoje slovo.

Trump zasa môže zistiť, že pokračovanie obchodnej vojny bude mať rozsiahle následky pre americkú ekonomiku a americké firmy, uviedol zakladateľ Hao Capital Charles Liu, ktorý bol kedysi ako ekonomický vyjednávač súčasťou čínskej delegácie v OSN. „Jediná vec, ktorá sa mohla zmeniť, je, že Trump je pod veľkým tlakom uzavrieť dohodu, nie Číňania ale Trump,“ uviedol Liu. „Čínsky postoj bude, ak chcete rokovať, dvere budú vždy otvorené, ale toto zastrašovanie rozhovorom nepomôže.“

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna