D1 už obchádza Žilinu. Kedy tam pustia autá? Pozrite si najnovšie zábery

Podľa Národnej diaľničnej spoločnosti sa na trase diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka realizujú dokončovacie práce, teda práce na portáloch dopravného značenia či výplne protihlukových stien.

31.08.2019 12:00
debata (30)

VIDEO: Pozrite si najnovšie zábery na takmer dokončenú diaľnicu D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka.

Video

Taktiež prebiehajú stavebné práce na napojení stavby na sprevádzkovaný úsek D1 Vrtižer – Hričovské Podhradie a realizujú sa dodatočné protihlukové opatrenia. Na mostných objektoch sú ukončené práce na nosných konštrukciách a zrealizované konštrukčné vrstvy vozovky. Pred mostnou oporou objektu v 29 kilometri prebiehajú stavebné práce na trvalej stabilizácií zosuvného územia. V tuneloch Ovčiarsko a Žilina prebieha montáž technologického vybavenia tunelov. Na portáloch tunelov sa realizujú prevádzkové budovy a konečné úpravy.

Dokončenie diaľničného obchvatu D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka spolu s privádzačom sa pôvodne očakávalo v prvom polroku 2019. Výstavba úseku sa oficiálne začala v roku 2014. Realizuje ju konzorcium firiem Doprastav, Strabag, Váhostav a Metrostav. Úsek má byť dokončený tento rok. Špekulovalo sa však, že samotné spustenie do prevádzky dopravného uzlu Žilina a nadväzujúce stavebné úpravy požadované predstaviteľmi Mesta Žilina a Dopravnou políciou SR môžu znamenať odsun sprevádzkovania celej sústavy stavieb do prvej polovice roka 2020.

Nová diaľnica obíde Žilinu juhom len čiastočne. Aby sa dalo hovoriť o úplnom novom diaľničnom obchvate Žiliny, dokončený musí byť aj úsek Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové. Vzhľadom na potrebnú výmenu staviteľa, má byť táto časť diaľnice dokončená v roku 2023 s asi 3-ročným meškaním oproti pôvodnému plánu.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica D1 #Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka