V Rakúsku je mäso pre Slovákov pridrahé. A nielen pre nich

Mäso, mäsové výrobky a iné mäsové prípravky sa Slovákom v Rakúsku neoplatí nakupovať. Vyplýva to z najnovšieho indexu cien mäsa v EÚ, ktorý zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

28.08.2019 09:16
debata (10)

Rakúsko má totiž podľa tohto indexu najvyššie priemerné ceny mäsa v celej EÚ s indexom 146 za minulý rok, kde index 100 predstavuje priemer cien mäsa v EÚ. Slovensko sa v indexe umiestnilo na 21. mieste s indexom 79 v roku 2018, no stále má najvyššie priemerné ceny mäsa vo Visegrádskej štvorke (V4). Agrorezort v reakcii pre agentúru SITA uviedol, že Slovensko má vyššie bezpečnostné a kvalitatívne štandardy v produkcii mäsa ako niektoré krajiny EÚ, a preto si v niektorých prípadoch vyžadujú určité náklady producentov.

Do indexu cien mäsa v EÚ započítal Eurostat ceny hovädzieho, teľacieho, bravčového, jahňacieho, baranieho a kozieho mäsa, hydinu, iné mäso a jedlé droby, lahôdky a iné mäsové prípravky. Keď sa porovnajú cenové hladiny v krajinách s priemerným indexom cenovej hladiny EÚ 100, výsledky ukazujú, že v roku 2018 bola cena mäsa najvyššia okrem spomínaného Rakúska (index cenovej hladiny 146) aj v Luxembursku (142), Francúzsku (131) a Belgicku (126).

Naopak, najnižšie úrovne cien mäsa v roku 2018 boli v Poľsku a Rumunsku, obidve krajiny skončili s indexom cenovej hladiny 63, ďalej v Bulharsku (64) a Litve (71). Slovensko má aj naďalej s indexom 79 najvyššie ceny mäsa v rámci V4. Okrem Poľska, kde je cena mäsa najnižšia v celej EÚ s indexom 63, sú mierne nižšie ceny aj v Maďarsku (75) a Česku (76).

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) v reakcii na výsledky indexu pre agentúru SITA uviedlo, že dlhodobo odporúča spotrebiteľom slovenské overené produkty. Rezort kladie dôraz na dôkladnú kontrolu domácich produktov, od farmy až po pult predajne. „Je preto samozrejmé, že aj vyššie bezpečnostné a kvalitatívne štandardy v produkcii mäsa si v niektorých prípadoch vyžadujú určité náklady producentov. Mäso zo slovenských chovov dokáže kvalitou konkurovať tomu zahraničnému, dokonca v niektorých prípadoch aj garantovať vyšší štandard bezpečnosti a ako sa potvrdzuje, aj jeho cena je v prípade porovnateľnej kvality dokonca veľakrát lepšia,“ komentoval výsledky Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

Agrorezort vyzýva všetkých spotrebiteľov, aby siahli po overenom, zdravom a bezpečnom slovenskom mäse, ktoré má ministerstvo pod kontrolou od narodenia zvieraťa cez bitúnok, spracovanie, až po pult predajne. „Dôkazom úspešnosti nášho systému sú aj nulové kauzy v oblasti mäsa, na rozdiel od niektorých susedných štátov. Nemalé finančné prostriedky tak musíme vynakladať aj na kontrolu mäsa, dovezeného zo zahraničia na naše územie. Príkladom je nevyhnutná 100 % kontrola dovážaného hydinového mäsa z Ukrajiny, či kontrola hovädzieho mäsa, najmä v pohraničnej oblasti s Poľskom,“ dodal Hrežík.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Európska únia #mäso