Biely dom: Trump ľutuje, že clá nezdvihol ešte vyššie

Americký prezident Donald Trump ľutuje, že clá na čínsky tovar nezvýšil ešte výraznejšie. Takto majú byť podľa vyhlásenia Bieleho domu chápané skoršie neurčité vyjadrenia prezidenta o "pochybnostiach" v súvislosti s eskaláciou obchodného sporu s Čínou.

25.08.2019 20:37
debata (7)

Trump v poslednom kole odvetných krokov v piatok oznámil päťpercentné navýšenie poplatkov za dovoz z Číny, čím reagoval na podobné oznámenie Pekingu.

Nejasnosti pramenía z Trumpovho dopoludňajšieho vyjadrenia pri stretnutí s britským premiérom Borisom Johnsonom na summite G7 vo francúzskom Biarritzi. Novinári sa prezidenta USA pýtali, či má nejaké „pochybnosti ohľadom vyhrotenia obchodnej vojny s Čínou“. „Áno, jasne. Prečo nie?“ znela odpoveď, pričom Trump následne dodal, že má pochybnosti o všetkom.

Podľa Bieleho domu to ale neznamená, že by prezident ľutoval rozhodnutie zvýšiť clá, práve naopak. „Jeho odpoveď bola výrazne dezinterpretovaná. Prezident Trump odpovedal kladne, pretože ľutuje, že clá nezdvihol ešte vyššie,“ citoval spravodajský web Axios vyhlásenie Trumpovej hovorkyne Stephanie Grishamovej.

Ostatní účastníci summitu v Biarritzi na Trumpa tlačia, aby sa napätie medzi USA a Čínou snažil znižovať. Britský premiér Johnson k aktuálnemu obchodnému sporu poznamenal, že Británia „všeobecne preferuje obchodný mier“. Taliansky premiér Giuseppe Conte zase podľa agentúry Reuters varoval pred ekonomickým protekcionizmom a apeloval na Spojené štáty, aby upustili od hrozby uvaliť clo na nemecké automobily.

„Toto opatrenie by silne zasiahlo taliansky systém, vzhľadom na integráciu automobilového priemyslu s tým nemeckým,“ povedal Conte ostatným lídrom podľa nemenovaného talianskeho predstaviteľa, ktorý sa debate prizeral.

Obchodné vojna medzi USA a Čínou trvá už dlhšie ako rok a spôsobuje značné výkyvy na svetových trhoch. Washington sa pomocou ciel snaží prinútiť Peking k zmene obchodných praktík a k zníženiu čínskeho prebytku v obchodovaní s USA.

Peking v piatok oznámil dodatočné clá vo výške päť a desať percent na americký tovar, ktorého ročná hodnota dovozu do krajiny dosahuje zhruba 75 miliárd dolárov. Trump následne vyzval americké firmy na hľadanie alternatív za podnikanie v Číne, vrátane presunu výroby z Číny do USA.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna