Do Kechneca smeruje 90-miliónová investícia skupiny Handtmann

Nemecká spoločnosť Handtmann plánuje postaviť v priemyselnom parku v Kechneci v okrese Košice-okolie nový výrobný závod zameraný na odlievanie ľahkých kovov s následným mechanickým obrábaním.

23.08.2019 17:16
debata

Investície by mali dosiahnuť 90 miliónov eur. Na brífingu pri príležitosti začatia výstavby závodu o tom informovali podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku Joachim Bleicker a predstavitelia firmy Handtmann.

Ako uviedol konateľ firmy Handtmann Slovakia Alexander Iván, v prvej fáze výstavby nájde v Kechneci pracovné uplatnenie približne 160 kvalifikovaných pracovníkov. „Samotný závod chceme spúšťať koncom budúceho roku, s tým že už v decembri musíme odovzdať prvé vzorky a potom od roku 2021 začíname sériovú výrobu,“ uviedol Iván. Ako dodal, prvý závod spoločnosti na Slovensku, ktorý je v Košiciach, ostane naďalej v prevádzke.

Závod postavia v priemyselnom parku Kechnec na pozemku s rozlohou 100-tisíc metrov štvorcových. V prvej fáze výstavby vznikne hala s plochou okolo 18-tisíc metrov štvorcových. "Jej súčasťou budú tri sekcie. V sekcii na odlievanie sa bude nachádzať šesť strojov na tlakové odlievanie s uzatváracou silou 3 200 ton. V druhej sekcii budú umiestnené stroje na mechanické opracovanie odliatkov. V poslednej sekcii budú k dispozícii plochy na logistické účely a podporu, ako napríklad testovanie kvality, údržba, dodávanie médií a energie,“ uviedol finančný spoločnosti Handtmann Hermann Hahn.

Novostavbu umožnila veľká zákazka medzinárodného dodávateľa automobilových dielov. Až 800-tisíc spojkových telies ročne bude Handtmann v budúcnosti odlievať a obrábať v Kechneci pre novú generáciu vozidiel s predným pohonom pre renomovaného výrobcu áut.

„Som rád, že práve spoločnosť Handtmann sa opäť rozhodla investovať v Košiciach, tentoraz v ich okolí, a že investícia prichádza práve do okresu Košice-okolie, kde je miera nezamestnanosti vyššia ako jeden a polnásobok priemeru nezamestnanosti v Slovenskej republike,“ uviedol vicepremiér Raši.

Spoločnosť Handtmann bola založená v roku 1873 a nachádza sa nepretržite v rukách rovnomennej rodiny. Od roku 1946 rodinný podnik rástol a dnes je medzinárodnou skupinou s diverzifikovanými aktivitami, najmä v oblasti odlievania ľahkých kovov, výroby strojov a zariadení pre potravinársky priemysel a taktiež špeciálnych plastov. Od roku 2009 má spoločnosť závod aj v Košiciach, kde je momentálne zamestnaných okolo 200 zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #kechnec #Handtmann