Rozpočtový deficit USA na budúci rok prekročí bilión dolárov

Deficit federálneho rozpočtu Spojených štátov v budúcom fiškálnom roku prekročí hranicu bilióna dolárov. Vyplýva to z novej prognózy pre rozpočet úradu Kongresu (CBO), ktorá prvýkrát zohľadňuje nedávnu rozpočtovú dohodu medzi prezidentom Donaldom Trumpom a Kongresom.

22.08.2019 07:47
debata (32)

V tomto fiškálnom roku, ktorý sa skončí v septembri, deficit podľa prognózy CBO dosiahne 960 miliárd dolárov.

Rozpočtová dohoda umožňuje zvýšenie výdavkov na obranu a na množstvo ďalších programov. Odvrátila nebezpečenstvo, že sa federálna vláda ocitne bez financií, aj hrozbu automatických výdavkových škrtov. Podľa CBO dohoda počas budúceho desaťročia zvýši rozpočtové deficity o 1,7 bilióna dolárov. Trump pritom v čase predvolebnej kampane sľuboval znižovanie štátneho dlhu.

Rozpočtový úrad v stredu tiež varoval, že nové obchodné bariéry zahŕňajúce Trumpove cla spomaľujú rast ekonomiky Spojených štátov a majú negatívny vplyv na reálne príjmy domácností. Postoj úradu je podľa agentúry Reuters v rozpore s tvrdením Bieleho domu, že obchodná vojna s Čínou nemá na americkú ekonomiku žiadny škodlivý dopad.

Trump v posledných dňoch opakovane hovorí o sile ekonomiky USA, zároveň však pokračuje v tlaku na americkú centrálnu banku (Fed), aby podporila hospodársky rast výraznejším znížením úrokových sadzieb. Tempo rastu ekonomiky USA sa v druhom štvrťroku spomalilo na 2,1 percenta z 3,1 percenta v predchádzajúcom kvartáli.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #USA #HDP #Donald Trump