Väčšina Nemcov už nebude platiť solidárnu daň

Nemecká vláda schválila v stredu zrušenie takzvanej solidárnej dane pre drvivú väčšinu daňových poplatníkov. Daň bola zavedená po zjednotení Nemecka s cieľom podporiť hospodárstvo východných spolkových krajín.

21.08.2019 13:00
debata

Ako informovala agentúra Reuters, na základe návrhu zákona, ktorý predložil minister financií Olaf Scholz, približne 90 % daňových poplatníkov nebude od roku 2021 platiť prirážku k dani z príjmu na úrovni 5,5 %. Pre ďalších 6,5 % daňových poplatníkov sa táto daň solidarity zníži, a to podľa výšky ich príjmov. V plnej výške ju bude platiť iba zvyšných 3,5 % najlepšie zarábajúcich platcov daní.

Podľa Scholza sa vláda časom vráti aj k riešeniu platby solidárnej dane zo strany najbohatších daňových poplatníkov, ako však už skôr povedal pre televíziu ARD, teraz nie je priestor na daňové úľavy pre najbohatších ľudí v Nemecku. Konzervatívci na čele s ministrom hospodárstva Petrom Altmaierom chcú, aby sa solidárna daň v krajine zrušila pre všetkých najneskôr v roku 2026.

Solidárna daň zavedená v roku 1991 bola určená najmä na rozvoj infraštruktúry a podporu ekonomiky chudobnejších krajín, ktoré pred zjednotením tvorili NDR, neskôr však daň slúžila aj na iné účely. V roku 2018 prispela do štátneho rozpočtu sumou takmer 19 miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Nemecko #zjednotenie Nemecka