Slovensku zostala len jedna kafiléria

Čo by sa stalo, keby africký mor prenikol do niektorého z veľkochovov ošípaných? Slovensku zostala jedna jediná kafiléria, teda asanačné veterinárne zariadenie na likvidáciu uhynutých zvierat.

21.08.2019 11:00
africký mor ošípaných, potraviny, kafiléria Foto: ,
Pracovníci odnášajú ošípanú vo vreci do kafilérneho vozidla po vykonaní nariadeného preventívneho usmrtenia ošípaných v jednom z domácich chovov v obci Zemplín v okrese Trebišov, v ktorej sa potvrdil výskyt afrického moru ošípaných (AMO).
debata (2)

V čase, keď boli farmy plné zvierat, fungovali štyri kafilérie. Tri z nich sú zatvorené, a to v Senci, Nitre a Drienove neďaleko Košíc. Odpady živočíšnej výroby a mäsového priemyslu likviduje len súkromná Veterinárna asanačná spoločnosť v Mojšovej Lúčke pri Žiline.

Aj po vypuknutí afrického moru ošípaných ide kafiléria v Mojšovej Lúčke v bežnom prevádzkovom režime. „Z nákazou postihnutého Trebišovského okresu spracujeme denne od troch do 60 zvierat,“ povedala konateľka VAS Mojšova Lúčka Alexandra Orčíková. Kafiléria si podľa nej bez väčších problémov poradila aj pri nákazách ako boli BSE, antrax alebo vtáčia chrípka.

Úplne iná situácia by však mohla nastať, keby africký mor prenikol na farmu, kde chovajú tisíce zvierat. Také farmy sú v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, ale aj Levice, Dunajská Streda. V Jesenskom v okrese Rimavská Sobota je farma s 3 900 prasnicami, k tomu si treba prirátať tisíce ciciakov.

„Nemaľujme čerta na stenu, ale keby prišlo na najhoršie, potom by ich likvidácia trvala minimálne jeden týždeň,“ pripustil najhorší možný scenár, ktorý by sa na veľkej farme takéhoto rozsahu mohol odohrať, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Podľa Orčíkovej z Mojšovej Lúčky by úzkym hrdlom nebola kafiléria, tá má dve spracovateľské linky, ale schopnosť veterinárnej služby zlikvidovať mnohotisícové stádo priamo na postihnutej farme a potom odvoz mŕtvych zvierat. Chýbajú totiž špeciálne vozidlá na zvoz takéhoto počtu zvierat.

Africký mor vrhol svetlo na pripravenosť krajiny na najhoršiu extrémnu situáciu. Slovensko prežíva horúcejšie časy, ako keď sa v roku 2001 a 2002 likvidovali stáda šialených kráv. Vtedy šlo len o desiatky, teraz sú v stávke životy tisícok zvierat. Aj preto je mimoriadne dôležité udržať mor pod kontrolou a zabrániť jeho šíreniu z okresu Trebišov ďalej na západ Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Africký mor ošípaných #kafiléria